Ce se întâmplă în primele minute după moarte, de fapt. Persoanele care trec în lumea de dincolo pot auzi confirmarea propriului deces, susține un studiu

de: Bișinicu Andreea
01 09. 2021

Descoperire fantastică! Ce se întâmplă cu o persoană la câteva minute după ce moare. Dincolo de toate miturile și legendele care înconjoară acest subiect, cercetătorii rup tăcerea. Ce auzim la câteva momente după ce părăsim această lume.

Ce pățește omul la câteva minute după moarte

De-a lungul timpului, oamenii au fost fascinați de ideea unei alte vieți după moarte și au speculat diverse ipoteze, toate formulând aceeași întrebare. Ce se întâmplă, de fapt, cu noi după ce murim?

Ei bine, cercetătorii americani arată că la cinci minute după ce inima unei persoane încetează să mai bată, celulele creierului pot funcționa în continuare, potrivit noilor descoperiri publicate joi în Annals of Neurology.

Pentru acest studiu au fost folosite nouă persoane din Berlin, Germania și Cincinnati, Ohio. La câteva minute după ce au murit, pacienților li s-au monitorizat semnalele electrice din creier. Toți cei nouă decedați suferiseră leziuni cerebrale grave și lăsaseră scris să nu fie resuscitate.

Bazele a ceea ce se întâmplă atunci când celulele mor sunt destul de bine stabilite. Când sângele nu mai curge, nu există oxigen. Oxigenul este necesar pentru ca celulele să producă energia de care au nevoie pentru a funcționa în continuare, în caz contrar vor înceta să mai existe.

Creierul mai funcționează trei minute după ce murim

În cadrul acestui studiu detaliat, nivelul oxigenului din creier scade, iar inima se oprește după ce pacientul este deconectat de la aparate. Cu toate acestea, atunci când tensiunea arterială a unei persoane scade, celulele creierului ei se pot baza pe rezervele de energie preț de doar câteva minute.

„În aproximativ 3 minute rezervele de combustibil ale creierului s-au epuizat. Când se întâmplă acest lucru, mecanismele pe care le folosesc celulele creierului pentru a menține ionii separați, ceea ce este necesar pentru ca aceștia să funcționeze, începe să eșueze.

Asta creează ceea ce uneori se numește „tsunami cerebral”, a explicat specialistul Jens Dreier, profesor la Centrul pentru Cercetarea Accidentului Vascular cerebral din Berlin pentru cei de la Newsweek.

Defalcarea gradienților de ioni eliberează un val masiv de energie electrochimică sub formă de căldură, a explicat Dreier.

„Această pierdere de energie se răspândește prin cortex și alte zone ale creierului. Denumirea tehnică a acestei pierderi este răspândirea depolarizării.”

Dar această pierdere nu înseamnă neapărat sfârșitul. La fel ca o baterie care este descărcată, această pierdere de polarizare poate fi reversibilă, cel puțin pentru o vreme, a menționat Jed Hartings, neurolog la Universitatea din Cincinnati College of Medicine și membru al UC Gardner Neuroscience.