Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce. Explicaţia medicilor

de: Sabina Anastasia
10 02. 2023

Când vine vorba despre sănătate, zahărul nu se bucură de reputație bună. El face parte în mod natural din compoziția unor alimente, precum fructe, legume, cereale, lactate. Cel adăugat însă este cunoscut pentru efectele negative. Știi ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce? Află mai jos care sunt beneficiile mai puțin știute ale acestui obicei.

Beneficii psihologice neștiute ale consumului de dulce

Zahărul se regăsește în mod natural în toate alimentele care conțin carbohidrați. Consumul acestora este recomandat de către medici. Fructele, legumele, cerealele integrale și produsele lactate conțin mari cantități de fibre, minerale esențiale și antioxidanți, precum și proteine și calciu.

Organismul uman digeră lent astfel de produse. Prin urmare, zahărul din compoziția lor asigură un aport constant de energie pentru celulele corpului. Medicii spun că un program alimentar bazat pe fructe, legume și cereale integrale reduce probabilitatea de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

Ce mulți nu știu este că și consumul zilnic de ceva dulce – aici fiind incluse prăjiturile, torturile sau ciocolata -, în cantități mici, poate avea efecte pozitive asupra organismului. Potrivit unui studiu publicat în anul 2019 în American Journal of Health Promotion, consumul zilnic de dulce prezintă beneficii mai puțin știute de publicul larg.

Cercetătorii au descoperit că stima de sine crește considerabil dacă un consumator alege să mănânce zilnic un desert care îi place (nu în cantități exagerate). S-a ajuns la concluzia că cei care mănâncă zilnic ceva dulce prezintă o probabilitatea mai mică de dezvoltare a depresiei. Procedând astfel, subiecții supuși analizelor au evitat și mâncatul obsesiv-compulsiv.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce

Dincolo de efectele de natură psihologică, mâncatul zilnic de un desert vine la pachet cu beneficii și pe plan nutrițional. Prăjitura cu fructe, de exemplu, furnizează organismului antioxidanți și fibre, care pot să stimuleze o bună funcționare a sistemului digestiv.

Deserturile cu nuci și alune prezintă grăsimi sănătoase și proteine, importante pentru sănătatea creierului. Ciocolata neagră, un produs care se recomandă a fi consumat zilnic în cantitate de 10 grame, are proprietăți anti-inflamatoare. Prăjiturile sau torturile pe bază de produse lactate pot să reprezinte surse bune de calciu.

Citește și: Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt. Mihaela Bilic dă un sfat vital

Așa cum am precizat deja, dulcele nu trebuie consumat în cantități mari zi de zi. Efectele unei astfel de diete pot afecta sănătatea organismului în mod semnificativ: tensiune arterială mai mare, inflamații la nivelul corpului, creștere în masă, diabet și boli de ficat gras. Toate acestea sunt asociate cu o probabilitate ridicată de a dezvolta atac de cord, precum și accident vascular cerebral, atrag atenția specialiștii în sănătate.