Ce se întâmplă în noaptea de Sânziene. Ritualuri magice pentru îndeplinirea dorințelor. Ce este bine să facă toate femeile

de: Dana Cazacu
23 06. 2023

Sânzienele sau Drăgaica sunt reprezintă sărbătoarea populară, care se sărbătorește în fiecare an, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, adică pe data de 24 iunie. Legat de această sărbătoare există numeroase tradiții și obiceiuri respectate cu strictețe de către credincioși. Iată așadar ce se întâmplă în noaptea de Sânziene.

Ce se întâmplă în noaptea de Sânziene

Sânzienele sunt considerate a fi niște zâne sau spirite feminine din mitologia românească asociată cu natura, fertilitatea și magia. În noaptea de sânziene, care este sărbătorită în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie, există numeroase tradiții și obiceiuri care diferă în funcție de diferitele regiuni ale țării. Iată câteva aspecte comune ale sărbătorii de Sânziene:

  • Aprinderea focurilor: Focurile sunt aprinse în locuri speciale, cum ar fi dealurile sau râurile, și oamenii dansează în jurul lor. Se crede că aceste focuri au puteri magice și pot alunga spiritele rele.
  • Culegerea plantelor medicinale: Noaptea de Sânziene este considerată momentul potrivit pentru a culege plante medicinale cu puteri vindecătoare și protectoare. Se spune că plantele culese în această noapte au proprietăți magice și pot fi folosite în diferite ritualuri și farmece.
  • Coroane de flori și ierburi: Femeile și fetele împletesc coroane din flori de sânziene pentru a le purta în păr în timpul festivităților. Aceste coroane sunt considerate a fi un simbol al frumuseții și fertilității.
  • Jocuri și dansuri: În multe zone, oamenii se adună în aer liber pentru a se bucura de dansuri și jocuri tradiționale. Aceste activități au un caracter festiv și aduc oamenii împreună în spiritul comunității.
  • Făgăduințe și vrăji: Noaptea de Sânziene este considerată a fi o perioadă în care dorințele și făgăduințele pot fi îndeplinite. Oamenii fac jurăminte și promisiuni pentru viitor și, uneori, practică ritualuri de dragoste și farmece pentru atrage norocul și iubirea.
  • Rugăciuni și ceremonii: Oamenii merg în biserici pentru a se ruga și a cere protecție împotriva forțelor rele. Uneori, preoții conduc procesiuni în jurul bisericilor.

Este important de menționat că tradițiile și obiceiurile pot varia în funcție de regiune și comunitate. Unele zone pot avea obiceiuri specifice sau interpretări diferite ale sărbătorii de Sânziene.

Vezi și Tradiții de Sânziene. Ce se întâmplă în această noapte

În noaptea de Sânziene se întâmplă următoarele

Rugăciune de Sânziene

Orice credincios trebuie să spună această rugăciune de Sânziene. Dincolo de practicile, tradițiile și ritualurile obișnuite, se crede că toți credincioșii ar trebui să spună rugăciunea închinată Sfântului Ioan Botezătorul. În ziua în care se comemorează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Există un canon de rugăciune care îi poate ajuta pe evlavioși să depășească cu mai multă ușurință dificultățile, să ofere protecție împotriva forțelor răuvoitoare și să aducă noroc. De sărbătoarea Sânzienelor, care cade pe 24 iunie conform calendarului creștin ortodox, se spune o rugăciune specifică. Iată care este aceasta:

”O, Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule al lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduinţă şi proorocie îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Deci, pentru toate aceste vrednicii şi daruri, mulţimea popoarelor creştine te socoteşte pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El. De aceea şi eu, smeritul şi mult păcătosul, cu multă evlavie, cu durere de inimă şi cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să-mi fii mie, păcătosului celui nemernic şi cu totul neputincios, mare apărător şi grabnic izbăvitor de toate ispitele şi încercările acestea ale vieţii de acum.

Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu că, cu a Sa nebiruita putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi, să mă sprijinească cu a Sa milă la vreme de ispită şi să mă întărească cu darul Său, pentru rugăciunile Preasfintei şi Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria, ca să pot răbda până la sfârşit toate necazurile, ispitele, durerile şi suferinţele, ca şi întristările veacului acestuia de acum. Şi aşa, prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”.

Citește și Ce se face în noaptea de Sânziene. Tradiții care te apără de boli și necazuri