Ce se întâmpla în fiecare an, de Paște, în vila lui Nicolae Ceaușescu. Totul era păstrat în mare secret

de: Filon Stan
19 04. 2020

Senatorul Marius Marinescu a vorbit despre cum petrecea familia lui Nicolae Ceaușescu ziua de Paște, dar și ceilalți demnitari comuniști. Sărbătoarea Învierii Domnului era pregătită de părinţii fostului dictator.

Ce se întâmpla în fiecare an, de Paște, în vila lui Nicolae Ceaușescu. Totul era păstrat în mare secret

Nicolae Ceauşescu era un om cu frica lui Dumnezeu, chiar dacă în faţa lumii se dădea ca fiind ateu. Fostul dictator petrecea toate sărbătorile religioase ca toţi românii.

Au fost crescuți cu frica lui Dumnezeu. Nicolae Ceaușescu provenea dintr-o familie cu zece copii și a rămas în sânul familiei, la Scornicești, până la 11 ani. El s-a născut pe 26 ianuarie 1918. Mama lui Nicolae Ceaușescu, Lixandra, era foarte credincioasă, cânta în corul bisericii. Tatăl lui Nicolae Ceaușescu, de asemenea. De altfel, ei au și ctitorit biserica din Scornicești, pe ai cărei pereți interiori sunt pictate portretele lor”, a povestit senatorul Marius Marinescu.

Părinţii lui Ceauşescu pregăteau mesele de Paşte şi de Crăciun

Părinții lui Nicolae Ceaușescu, Lixandra și Andruță, se ocupau de organizarea sărbătorilor de Paște și de Crăciun în vila din Primăverii 50, în care Nicolae Ceaușescu s-a mutat după ce a ajuns secretar general al PCR, în 1965. Astfel, familia se aduna în jurul celor doi și petreceau cu toţii sărbătorile de Paște cum petreceau toţi românii. Cu ouă pe masă, cu miel, cozonac şi vin roșu.

Ce se întâmpla în fiecare an, de Paște, în vila lui Nicolae Ceaușescu. Totul era păstrat în mare secret

Ceaușescu se declara ateu pentru că așa-i dicta doctrina comunistă, dar el în familie petrecea toate sărbătorile religioase.” a subliniat Marius Marinescu. Ceauşescu a invitat chiar şi preşedinţi la masa lui şi le-a oferit bucate tradiţionale de Paşte.

Todor Jivkov, tratat cu bucate tradiţionale de Paşte de către Nicolae Ceauşescu

Îmi povestea domnul Florea Dumitrescu, fost ministru de Finanțe și guvernator al Băncii Naționale, că în 1986 Ceaușescu l-a invitat la Snagov, la Vila 11, ca să-i prezinte niște indicatori financiari, într-o întâlnire cu membrii Comitetului Politic Executiv. După ședință, Nicolae Ceaușescu i-a invitat într-o căsuță mai mică în stil oltenesc, de lângă vila unde locuia Ceaușescu în weekenduri la Snagov. În căsuța aceea mică i-a servit cu masa tradițională de Paști.

La fel, îmi povestea domnul ministru Ștefan Andrei că în alt an, a venit Todor Jivkov și Ceaușescu l-a invitat la masă, a dat o recepție în cinstea lui, așa cum se proceda de obicei, respectând tradițiile românești de Paște. Jivkov l-a întrebat atunci dacă românii sărbătoresc Paștele, iar Ceaușescu i-a spus că toți românii au pe masă în aceste zile sfinte o bucățică de miel și tot ce le trebuie” a amintit Marius Marinescu.

Paştele nu era interzis pentru nimeni pe vremea lui Ceauşescu, aşa cum se aude. ”Nu exista nicio interdicție legislativă să sărbătorești Paștele. S-a exagerat foarte mult pe tema asta. Și comuniștii de la vârf sărbătoreau Paștele pe ascuns. Nici în cartierul interzis, cartierul Primăverii, nu erau interzise Paștele și Crăciunul, nu erau interzise sărbătoarea de Paște și de Crăciun”, mai povesteşte senatorul Marinescu.

Nicolae Ceauşescu mai avea un Dumnezeu

Ideologul lui Ceaușescu, Dumitru Popescu, era supranumit Dumnezeu. El a fost și redactor-șef la Scânteia, și ministru al Culturii, dar și rector la Academia Ștefan Gheorghiu, acolo unde erau pregătiți cei mai înalți comuniști. Dumnezeul comuniștilor era propagandistul lui Ceaușescu. Avea o personalitate autoritară și ce spunea el era sfânt. Membru în Comitetul Politic Executiv, Dumitru Popescu i-a inoculat `cultul personalității` lui Ceaușescu”, a mai dezvăluit senatorul.