Ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci semințe. Beneficiile sunt neașteptat de miraculoase
Fără doar și poate, mâncatul de semințe de floarea soarelui este un sport național în România. Bomboanele agricole, așa cum au fost denumite ele în spirit de glumă, au însă numeroase beneficii miraculoase. În continuare vom afla ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci semințe.
Ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci semințe
Semințele de floarea soarelui, ca și șemințele de dovleac, au numeroase beneficii pentru corpul uman. Evident, doar dacă sunt și ele consumate cu moderație, ca orice alt aliment de pe piață. În fond, excesul face rău, nu alimentul în sine.
Semințele de floarea soarelui sunt o gustare indicată, dar consumată moderat. Acestea au un aport caloric destul de ridicat, ca cele de dovleac. În schimb, conțin foarte multi nutrienți și uleiuri benefice pielii.
Beneficiile semințelor de floarea soarelui
La persoanele de vârsta a doua sau vârstnice, semințele ajută la reducerea inflamației, dar și a riscului de boli cardiace. Conform unui studiu, cu cât persoanele în vârstă consumă mai multe nuci și semințe, cu atât le scade inflamația.
Specialiștii indică un consum de semințe de floarea soarelui în cantitate modestă, sub 100 de grame, de 5 ori pe săptămână. Cei care le consumă în acest fel au înregistrat niveluri reduse ale proteinei C-reactive. Este substanța implicată în inflamații.
- Vitamina E – împiedică radicalii liberi să deterioreze celulele sănătoase.
- Seleniu – important pentru sinteza ADN-ului. Ajută la reducerea stresului oxidativ.
- Niacina sau vitamina B3 – ajută la repararea ADN-ului și scăderea colesterolului. Reduce riscul de boli cardiace.
- Vitamina B6 – calmează simptomele sindromului premenstrual.
- Fibre – ajuta tranzitul intestinal, scade colesterolul, țin sub control glucoza, ajută la slăbit.
- Acid pantotenic – ajută la metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor în energie. Ajută la reducerea colesterolului.
Semințele de floarea soarelui, bune la menopauză
Cercetătorii au publicat rezultatele unui studiu în care femeile aflate la menopauză, cu diabet de tip 2, au consumat 30 de grame de semințe sau migdale, pe zi. După perioada de testare, au avut o scădere a colesterolului total si a colesterolului LDL.
O dietă regulată și moderată cu semințe și nuci mai poate reduce nivelul trigliceridelor din sange, conform doc.ro. În plus, semințele mai conțin și proteine, grasimi mononesaturate si vitamina E. Acestea sunt bogate și în grăsimi polinesaturate care ajută la o funcționare corespunzătoare a inimii.
Ce fac grăsimile polinesaturate:
- pot reduce nivelul colesterolului LDL („rau”)
- pot reduce riscul de atac de cord;
- pot reduce riscul de accident vascular cerebral;
- pot controla glucoza din sange;
- pot reduce tensiunea arteriala.
Ce conțin 28 grame de semințe de floarea soarelui
- 164 de calorii;
- 2,4 grame fibre;
- 5,8 grame proteine;
- 5,2 grame grasimi mononesaturate sau grasimi „bune”;
- 6,4 grame acizi grasi Omega-6;
- 47% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina E;
- 27% din cantitatea zilnica recomandata de mangan;
- 23% din cantitatea zilnica recomandata de magneziu.