Ce se întâmplă în corpul tău dacă ții post, de fapt. Beneficiile geniale pe care românii nu le știau
Postul Mare al Paștelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. Astfel, în această perioadă credincioșii se abțin de la anumite alimente, cum sunt carnea, ouăle și lactatele. Totodată, aceștia sunt îndemnați să adopte o atitudine spiriturală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. Oprindu-ne la mâncare, răsfățul cu multe legume, fructe și cereale înseamnă un chin doar pentru stăpânul trupului, nu și pentru corp în sine. Numeroase studii au arătat că perioada de înfrânare de la ”de-ale gurii” poate avea efecte benefice uimitoare.
Efectele postului asupra corpului. Beneficii
Postul presupune respectarea unei diete vegetariere, un regim bazat pe consum de legume, fructe, cereale și semințe și excluderea produselor de alimente de origine animală. Pentru ca postul să aducă beneficii pentru sănătate este important să se respecte aceleași reguli ale nutriției, anume echilibru și diversitate.
Unele studii arată că postul poate ajuta la combaterea obezității, dar cert este că, pentru a avea efecte vizibile, este nevoie și de modificări în stilul de viață și dietă. Pentru obținerea rezultatelor dorite, este important să se acorde importanță calității și mai ales cantității de mâncare, la care ar fi ideal să se alăture și ceva mișcare.
Cui îi este recomandat?
De asemenea, postul poate preveni apariția bolilor de inimă, diabetul, hipertensiunea și ține sub control nivelul grăsimilor din sânge, adică trigliceride și colesterol. Susține și normalizează glicemia prin folosirea depozitelor de glucoză existente în ficat și îmbunătățește starea intestinelor, curăță arterele și menține sănătatea generală.
Postul terapeutic poate avea un rol în prevenirea cancerului și a recidivelor bolii. Mai mult, ar putea fi eficient și în perioadele de tratament pentru această maladie, dar trebuie cerut sfatul unui specialist.
Un studiu efectuat pe cobai a arătat că postul a determinat o reducere a procesului tumoral și a mărit sensibilitatea celulelor canceroase la chimioterapie, oferind în același timp protecție celulelor sănătoase în fața stresului.
Există categorii care nu ar trebui să postească. Este vorba de copii, această ”provocare” putându-le afecta creșterea și sinteza de hormoni, gravidele, mamele care alăptează, persoanele cu boli cronice și cei care desfășoară activitate fizică și psihică intensă.