Ce se întâmplă în corpul tău dacă stai în frig, de fapt. Ce face creierul la temperatura de 10 grade

de: Stan Nicu
21 11. 2022

Oamenii din mai toate țările sunt sfătuiți să facă economie de curent electric, de căldură, de apă caldă, în această perioadă, din cauza crizei energetice aduse de războiul din Ucraina. Cercetătorii au făcut un studiu pentru a vedea ce se întâmplă în corpul nostru dacă stăm în frig.

Ce se întâmplă dacă stai în frig în această iarnă. Frigul poate aduce boli grave

Oamenii de știință, în contextul în care multă lume va face frigul în case în această iarnă, au vrut să vadă ce se întâmplă cu organismul uman la o temperatură medie, aceea care cred cercetătorii va fi întâlnită în multe case din Europa în următoarea perioadă.

Profesorul Damian Bailey de la University of South Wales, Anglia, a spus că cei care nu vor putea să își plătească facturile se vor confrunta în case cu o temperatură de 10 grade Celsius.

Ce probleme poate aduce expunerea prelungită la frig

Corpul uman, expus la o astfel de temperatură pentru mai mult timp, se va confrunta cu probleme ale inimii, plămânilor şi creierului.

Subiectul studiului a fost jurnalistul BBC James Gallagher. Acesta a fost pus într-o cameră climatică, unde a fost setată cu precizie temperatura, nivelul umidităţii, precum şi nivelul de oxigen.

Cum s-a derulat experimentul

S-a început de la o temperatură de 21 de grade Celsius, iar aceasta a fost scăzută treptat. Subiectul a purtat o cască cu senzori pentru monitorizarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi a fluxului sanguin cerebral.

Astfel, pe măsură ce temperatura a început să scadă, jurnalistul a început să simtă schimbări la exterior. Nu a mai transpirat, iar firele de păr de pe mâini s-au ridicat cu scopul de a ajuta corpul să-şi păstreze căldura.

Corpul începe să se păzească de la 18 grade Celsius

Conform profesorului Damian Bailey, 18 grade Celsius reprezintă punctul de la care organismul începe să lucreze pentru a menține temperatura internă.

Degetele subiectului s-au albit şi a început să le simtă reci. Vasele de sânge s-au închis, „a avut loc ceea ce este cunoscut ca vasoconstricţie,  astfel încât să beneficieze de sânge cald organele vitale”, a spus Damian Bailey.

Fluxul sanguin scade vertiginos

De asemenea, fluxul sanguin cerebral a scăzut cu 20 la sută în cele 30 de minute cât a fost expus la temperatura de 10 grade. În acest timp jurnalistul a fost pus să termine un joc de potrivire a formelor, lucru care i s-a părut foarte greu.

Cu toate aste, corpul a reuțit să mențină o temperatură internă stabilă, însă lucrând din greu.

Ce înseamnă efortul suplimentar pentru organism

Efortul suplimentar a adus, printre altele, un ritm cardiac mai alert şi la o presiune arterială mărită. Acești doi factori pot duce la accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord.

Riscul este cu atât mai ridicat pentru cei cu probleme cardiace şi pentru oamenii în vârstă, atrage atenţia Damian Bailey.

Nu în ultimul rând, frigul din casă ar putea aduce infectarea cu virusuri, pentru că imunitatea organismului scade, mai arată oamenii de știință.