Ce se întâmplă în corpul tău dacă pierzi doar o oră de somn? Atenție, specialiștii spun că ești în pericol

de: Ioana Bucur
30 09. 2020

O singură oră de somn pierdută poate avea efecte negative devastatoare pentru sănătate. Unul dintre mai mari oameni de știință din lume explică, pas cu pas, ce se întâmplă în corpul tău dacă nu respecți programul recomandat de somn. Pericolul este mai mare decât ai crede.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă pierzi doar o oră de somn?

Matt Walker, profesor în Neuroștiințe și Psihologie la Universitatea din California, trage un semnal de alarmă îngrijorător. Potrivit acestuia, pierderea unei singure ore de somn poate crește riscul de infarct. Specialistul a ajuns la această concluzie în urma unui „studiu” realizat la nivel global, în 70 de țări, de două ori pe an, ce poartă numele de „ora de vară”.

„Vă pot spune și despre privarea de somn şi sistemul cardiovascular, şi e nevoie de doar o oră. Pentru că există un experiment global făcut asupra a 1,6 miliarde de oameni din 70 de ţări, de două ori pe an. Se numește „ora de vară”.

Primăvara, când pierdem o oră de somn, observăm o creștere cu 24% a infarctelor în ziua următoare. În toamnă, când câştigăm o oră de somn, vedem o reducere cu 21% a infarctelor. Nu e incredibil? Și vedem exact același efect pentru accidentele rutiere”, Matt Walker, profesor în Neuroștiințe și Psihologie la Universitatea din California, SUA, potrivit DC Medical.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă pierzi doar o oră de somn? Atenție, specialiștii spun că ești în pericol

Ora de vară

Ora de vară este o convenție adoptată de peste 70 de țări din întreaga lume. Ea implică adoptarea unei ore legale pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este fixată, în mod normal, cu o oră înaintea orei oficiale standard, numită în mod greșit „oră de iarnă”.

Ideea îi aparține omului de știință și inventatorului Benjamin Franklin, datând din secolul al XVIII-lea. Franklin studia modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.

Ce a scris Regina Maria când România a trecut întâia oară la ora de vară

Primele țări care au adoptat ora de vară au fost Germania și Austria, pe data de 30 aprilie 1916, în timpul Primului Război Mondial. Motivul era unul cât se poate de „tactic”: economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război. Potrivit anunțului oficial, „ziua de 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de 30 aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții”.

România a început să folosească ora de vară în 1917. Regina Maria a dedicat evenimentului o pagină în jurnalul său:

„De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.”