Una dintre cele mai populare idei, când vine vorba despre a slăbi, este reducerea consumului de carbohidrați din alimentație. Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci pâine două săptămâni? Care sunt consecințele unei astfel de diete, de fapt? Specialiștii în nutriție vin cu toate explicațiile.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți să mănânci pâine timp de două săptămâni? Nutriționiștii explică ce ascunde, de fapt, acest obicei alimentar. Sfaturile specialiștilor sunt binevenite, cu precădere în contextul în care foarte mulți oameni apelează, în perioada curentă, la tot felul de „trucuri” pentru a scăpa de kilogramele în plus, acumulate de sărbători.
Înainte de a explica ce fenomene au loc în organism, după ce nu mai consumăm pâine, trebuie să cunoaștem valoarea nutritivă a acestui produs. Pâinea conține calorii, vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, carbohidrați, acizi grași, precum și grăsimi. Reducerea consumului de carbohidrați induce, așa cum spun nutriționiștii, scăderea în greutate.
Totuși, specialiștii avertizează că scăderea în greutate nu are loc pe seama topirii grăsimii, ci a eliminării de apă din organism. Este primul lucru care are loc, de fapt, în organism când renunțăm la pâine.
„Pentru depozitarea fiecărui gram de carbohidrat în organism (sub formă de glicogen) este necesară de trei-patru ori cantitatea acestuia în apă, motiv pentru care, odată eliminați carbohidrații, retenția de apă în organism scade semnificativ”, a explicat nutriționistul Marie Spano, potrivit surselor externe.
Carbohidrații, ce se regăsesc și în pâine, reprezintă principala sursă de energie a creierului uman, spun specialiștii. Astfel, când decidem să reducem cantitatea lor din programul nostru alimentar, corpul începe să consume depozite de glicogen. Ulterior, descompune țesutul adipos în căutare de carbon.
Pe seama acestor fenomene, putem sesiza confruntarea cu simptome mai puțin plăcute, printre care se numără: respirația urât mirositoare, gura uscată, oboseala, amețeala, insomnia și o stare generală de sfârșeală.
Tot pe fondul reducerii consumului de pâine poate să apară și scăderea nivelului de energie. Specialiștii au observat, în urma mai multor analize și studii, că persoanele care au redus cantitatea de carbohidrați consumată într-o anumită perioadă de timp au resimțit o stare de oboseală acută.
Citeșt și: Cum se consumă pâinea corect, de fapt. Greșeala care te face să arunci jumătate din ea la gunoi
Constipația se numără, de asemenea, printre afecțiunile cu care se confruntă persoanele care reduc consumul de pâine timp de două săptămâni. Fibrele din produs sunt esențiale pentru asigurarea unui tranzit intestinal bun. Dacă carbohidrații și fibrele sunt eliminate din alimentație, riști să ai de-a face cu forme mai mult sau mai puțin severe de constipație.