Ce se întâmplă în corpul tău dacă mergi zilnic. Ce fac mușchii tăi, la fiecare pas

de: Ana Chivu
26 11. 2020

Toți specialiștii de orice fel recomandă mișcare, mai ales cea minimă de 30 de minute pe zi. Ce se întâmplă cu corpul tău în timp ce mergi zilnic? Medicii susțin că sportul în orice termeni scade riscul la o boală de care suferă deja 2 milioane de români.

Ce fac mușchii tai la fiecare pas? Mișcarea e medicamentul pentru prevenția diabetului

Mușchii sunt cei mai mari consumatori de zahăr Ficatul depozitează zahăr, iar între acesta și mușchi este în permanență un flux care este asigurat de vasele de sânge. Atunci când mușchii se mișcă, cer zahăr de la ficat. Înainte de apariția diabetului cu 10-15 ani încep deja modificările în pancreas, ulterior crește glicemia și apare diabetul. Boala produce modificări severe în tot organismul, dar nu constă în dureri.

Din păcate, peste 2 milioane de români se confruntă cu această afecțiune și mulți alții care nu știu că se află în faza premergătoare a diabetului. Pentru a fi preventiv în ceea ce privește diabetul, dieta și mișcarea sunt tratamentul potrivit. Zahărul din sânge trebuie dus în celule, acolo unde e transformat în energie, transportat de hormonul numit insulină ce este produs de pancreas. În cazul în care pancreasul nu-l mai produce, apare diabetul. Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet și nutriție: „De multe ori descoperim glicemii mari”.

Construcția unui pacient cu prediabet: „suprapodneral sau obez cu obezitate abodominala, cu vârsta peste 40 de ani, cu o ușoară hipertensiune”

De subliniat ar fi că glicemia ajunsă la 100 în buletinul de analize e periculoasă, dar nu doare. Pe de altă parte produce pagube biologice uriașe, motiv pentru care trebuie testată constant – la 6 luni. Conf. dr. Anca Pantea Stoian, Vicepreşedinte Comisie Naţională de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: „Cum arată pacientul cu prediabet? Arată suprapodneral sau obez cu obezitate abodominala, cu vârsta peste 40 de ani, cu o ușoară hipertensiune, cu grasimile din sânge modificate. Nu neapărat colesterol total cit colesterol HDL, acela bun, acel protector care e sub 30.”

Conf. dr. Anca Pantea Stoian: „Persoane sedentare sunt persoane care stau cum stăm noi acum foarte mult pe scaun, care mănâncă mai mult decât necesarul caloric zilnic, de regulă, pe fond anxios și depresiv.”Diabetul zaharat de tip 2 este exemplul perfect de boalăc are poate să fie prevenită. Prevenți: mâncare puțină și mers pe jos zilnic. Doar 15% din cazurile unei asemenea boli apar din cauza moștenirii genetice.

„Mai puțină mâncare înseamnă tratament în faza de pre-diabet, dar și după ce s-a declanșat diabetul. Și tot tratament este mișcarea. Cel mai mare consumator de glucoză, de zahăr, sunt mușchii. În ficat se depune zahăr, iar între ficat și mușchi e un flux permanent, asigurat de vasele de sânge. Mușchii se mișcă, cer ficatului să le dea zahar. Nu se mișcă, ficatul face depozite”, arată știrileprotv.ro.