Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un morcov pe zi! Nu mai sta pe gânduri, consumă-l chiar acum!

de: Emanuela Pană
28 08. 2020

Morcovul este cu siguranţă una dintre cele mai populare şi mai întrebuinţate rădăcini vegetale, putând fi ușor integrat în numeroase rețete. În schimb, el poate fi consumat și ca atare și are numeroase beneficii, despre care vă vom vorbi în acest articol.

De ce trebuie să consumi morcovi, zilnic

Morcovul este sinonim cu sănătatea ochilor și a vederii datorită conținutului ridicat de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A). El provine și chiar ameliorează nictalopia, afecțiune care se manifestă prin incapacitatea de a vedea noaptea în condiții de luminozitate redusă. Multe dintre dietele recomandate de nutriționiștii din întreaga lume au în compoziția lor această legumă.

„100 de grame de morcov brut furnizează organismului doar 41 de calorii, aproape un gram de proteine, și mai puțin de 10 grame de carbohidrați. Doar jumătate dintre acești carbohidrați sunt zaharuri și aproape 3 grame sunt fibre. Fibrele și proteinele și apă, încetinesc absorbția zaharurilor (echivalente cu mai puțin de o linguriță de zahăr)“, notează sodelicious.ro.

Ce nutrienți se găsesc în morcovi

O „porție“ de morcovi (un morcov mediu sau jumătate de cană de morcovi tocați) oferă:

  • 210% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A;
  • 10% din DZR de vitamina K;
  • 6% din DZR de vitamina C;
  • 2% din DZR de calciu.

100 g de morcovi conține:

  • apă: 88%;
  • calorii: 41;
  • proteine: 0.9g;
  • carbohidrați: 9.6g;
  • zaharuri (sucroză și glucoză): 4.7g;
  • fibre solubile și insolubile: 2.8g;
  • grăsimi: 0.2g.

Morcovul nu este doar o sursă bogată de betacaroten, ci și de apă, care se regăsește în proporție de 86% – 95%. Pe lângă faptul că ne ajută să distingem mai bine obiectele pe timpul nopții, morcovii au numeroase beneficii pentru sănătate, dar pentru frumusețe.

Consumă un morcov pe zi și te vei bucura de beneficii nebănuite

Morcovul, așa cum îl știm cu toții în ceea ce privește gustul și culoarea, a început să fie cultivat destul de târziu, în secolul XVI, de către agricultorii olandezi. Toate acestea în contextul în care morcovii făceau parte din alimentația oamenilor de mii de ani.