Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci sfeclă zilnic. Toți românii trebuie să o includă în alimentație
Sfecla roșie a primit recent denumirea de superaliment, mulți profesioniști din domeniul sănătății încurajând oamenii din toate categoriile sociale să „mănânce sfecla”. Și are sens. Sfecla roșie este o plantă și își câștigă nutrienții în mod natural din pământ – ceva care, în sine, va aduce cu sine niște lucruri destul de bune.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci sfeclă zilnic
Dar ce se întâmplă dacă încorporezi această legumă în dieta ta de zi cu zi? Iată unele lucruri destul de super s-ar putea întâmpla în corpul tău dacă consumi sfeclă roșie.
Performanța ta sportivă se va îmbunătăți
Un studiu a fost publicat în „Nutrients – Open Access Journal of Human Nutrition”, unde cercetătorii au căutat să găsească efectele suplimentării cu suc de sfeclă roșie în rezistența cardio la sportivi. În studiu, sucul de sfeclă roșie a fost utilizat ca supliment zilnic, iar rezultatele au constatat că suplimentarea cronică cu suc de sfeclă roșie poate îmbunătăți performanța cardio la pragul anaerob.
S-a mai menționat că sucul trebuie luat în termen de 90 de minute înainte de efortul sportiv pentru a se asigura că sucul funcționează la nivelul său maxim, care se întâmplă în decurs de 2-3 ore după ingestie.
Vei avea mai multă energie
Rezultatele cercetărilor publicate în The Telegraph Fund arată că persoanele care consumă suc de sfeclă roșie au dublat cantitatea de nitrați din sânge. Această creștere a nitraților a redus rata mușchilor care utilizează principala sursă de energie. Sucul de sfeclă roșie a ajutat, de asemenea, mușchii să funcționeze mai eficient, scăzând absorbția de oxigen a acestor mușchi. Acest rezultat a fost găsit atât în timpul exercițiilor de intensitate mică, cât și în cele de intensitate mare.
Beneficiile consumului regulat de sfeclă
Vei avea o greutate corporală mai sănătoasă
Ceva care merge bine împreună cu mai multă energie și capacitatea de a performa atletic este o greutate corporală mai sănătoasă. Ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă ești dispus să mânânci sfeclă roșie, este posibil ca celelalte alegeri în ceea ce privește consumul de alimente să fie probabil mai sănătoase. Este suficient să spunem că, dacă consumi sfeclă roșie zilnic, greutatea corporală va vedea schimbări pozitive.
S-ar putea să ai tensiune arterială mai mică
Dacă faci exerciții fizice și ai o greutate corporală mai sănătoasă, tensiunea arterială mai mică, de obicei, urmează exemplul. Cu toate acestea, rămâne întrebarea dacă sfecla roșie singură poate scădea tensiunea arterială. Cercetările indică și rezultatele sunt că da, da.
De fapt, cercetările au constatat că sfecla roșie nu este bună numai pentru scăderea tensiunii arteriale, ci că este considerată și un tratament complementar pentru hipertensiune. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de nitrat anorganic (NO3), care are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale sistolice (SBP) și a tensiunii arteriale diastolice (DBP).
Ar putea crește fluxul sanguin
Unul dintre motivele pentru care oamenii s-au dovedit a fi mai performanți din punct de vedere atletic este că unul dintre efectele sfeclei roșii este că ar putea deschide vasele de sânge, permițând un flux sanguin mai bun. Unii au susținut chiar că poate ajuta bărbații să se comporte mai bine în dormitor.
Îmbunătățește digestia
La fel ca la majoritatea legumelor, sfecla roșie este plină de fibre. De fapt, în doar o cană de porție, există 3,8 grame de fibre. Este vorba de 15% din valoarea zilnică recomandată. Și, după cum știm, fibrele fac minuni asupra fluxului digestiv.
Somnul tău s-ar putea îmbunătăți
Un nutrient adesea trecut cu vederea, care este prezent în multe plante, inclusiv sfecla roșie, este colina. Colina ajută la menținerea structurii membranelor noastre celulare și ajută la somn. De asemenea, s-a constatat că îmbunătățește învățarea și memoria, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, precum și la absorbția grăsimilor și la reducerea inflamației cronice.
Dar rețineți că orice exces poate avea dezavantajele sale. Sfecla roșie este o băutură puternică și ar putea face ravagii asupra digestiei dacă este consumată în cantități mari. Cercetările au constatat că un consum excesiv de suc de sfeclă ar putea provoca o acumulare de metale în ficat, cum ar fi fierul, cuprul, magneziul și fosforul.