Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea multe sarmale. Medicii trag un mare semnal de alarmă
Sarmalele, mai ales în perioada asta, este o mâncare tradițională și nelipsită de pe masa românului. Sarmale mâncate în cantități mari, în exces, pot provoca indigestii sau chiar complicații digestive, dar au și alte efecte negative.
Sarmalele pot dăuna sănătăți, în exces
Sarmalele, mâncarea tradițională românească, deși gustoase, pot avea un efect negativ asupra corpului, dacă mănânci în exces. Nutriționiștii spun că ar fi recomandat, atunci când avem sarmalele pe masă, să nu mai adăugăm fie pâine, fie mămăligă.
De asemenea mai recomandă să nu folosim în exces nici smântâna dar nici sarea, când vine vorba de sarmale. Toate aceste adăugiri pot deveni bombe calorice care se vor regăsi în greutatea ulterioară, după ce mâncăm aproapte toate sarmalele.
Plus că, sarea adăugată la sarmale, poate să vă cauzeze și alte probleme, cum ar fi hipertensiune arterială sau probleme cu inima, mai ales pentru cei cu sănătatea șubredă.
”Doar persoanele ce suferă de hipertensiune arterială sau au afecţiuni cardiovasculare şi trebuie să îşi limiteze aportul de sare se recomandă să nu facă exces de sarmalele în foi de varză murată, căci acestea conţin o cantitate mai mare de sare decât cele în foi de viţă-de-vie.”, spune nutriţionista clujeană Iulia Hădărean.
Nutriționiștii recomandă ponderare
Chiar dacă sarmalele sunt printre principalele favorite, este important să fim ponderați. Mai ales în această perioadă, când avem tendința de amânca mult și repede. În general, recomandarea specialiștilor, este să mâncăm totul ponderat, fără să facem excese, indiferent despre ce este vorba.
Cu atât mai mult, când vine vorba de saramalele românești, care prin tradiție, sunt făcute cu carne mai grasă, de porc. Rețeta inițială, cea turcească, era cu carne de vacă, slabă, asta și datorită faptului că turcii, prin natura religie, nu mănâncă porc.
”Lumea este speriată de sarmale. Le consideră ca fiind alimente nesănătoase. Aacest lucru nu este adevărat. Din punct de vedere nutriţional, sarmalele sunt alimente complete, conţin şi carne (proteine şi grăsimi), orez (carbohidraţi), cât şi legume (iar carbohidraţi).
Atâta timp cât se respectă o cantitate moderată de consum, acestea nu vor favoriza creşterea în greutate. Pentru femei se recomandă 2 sarmale medii la o masă, adică aproximativ 200 de grame, iar pentru bărbaţi – 3 sarmale medii, echivalentul a aproximativ 300 de grame”, spune nutriţionista clujeană Iulia Hădărean.
Așa că, mare grijă la cât mâncați, cum mâncați. Nu faceți excese, dar , în același timp, nu vă înfrânați poftele culinare, căși această extremă poate fi dăunătoare. Totul, dacă este făcut, cu ponderație, este cât se poate de sănătos. Poftă bună!