Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi. Specialiștii au dat răspunsul
Românii sunt mari consumatori de ouă, la micul dejun, la prânz, chiar și la cină. Cu toate că este un aliment benefic pentru sănătate, specialiștii au explicat ce se întâmplă dacă este consumat în exces. Studii recente au arătat clar ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm ouă zilnic! Veți rămâne surprinși!
Ouăle pot fi consumate în fiecare zi?
Consumul zilnic de ouă era considerat dăunător sănătății, deoarece se credea că acest aliment crește nivelul de colesterol din sânge și, prin urmare, riscul de boli de inimă. Cu toate acestea, mai multe studii au demonstrat exact contrariul.
Oul este un aliment bogat în nutrienți care oferă o varietate de beneficii organismului. Este o sursă excelentă de proteine, chiar superioară cărnii roșii. În plus, este bogat în acid folic, zinc, fier, vitamina B12, vitamina D, vitamina A, vitamina B2 și colină, elemente esențiale pentru funcționarea creierului, sănătatea ochilor, sistemul imunitar și formarea globulelor albe.
Ce spun specialiștii
Un studiu recent al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) a constatat că ouăle furnizează cu 64% mai multă vitamina D și cu 14% mai puțin colesterol decât se credea anterior. S-a demonstrat că consumul de ouă nu este responsabil pentru creșterea colesterolului, ci mai degrabă depinde mai mult de alimentele care conțin grăsimi saturate.
Oul este ideal și pentru cei care urmează o dietă de slăbire, deoarece oferă o senzație de sațietate care ajută la controlul apetitului. Conținutul său ridicat de colină protejează sănătatea ficatului și a creierului.
În plus, proteina prezentă în ouă contribuie la construirea musculară, ajută la reducerea colesterolului rău și oferă antioxidanți organismului.
În ceea ce privește cantitatea recomandată de consum, experții sugerează să nu exagerați și să nu consumați mai mult de un ou pe zi, în orice formă de gătit. Este întotdeauna recomandabil să consultați un medic sau un nutriționist pentru îndrumări specifice.
Citește și: Câte calorii are un ou prăjit. Vei fi surprins, sigur nu te așteptai
Modalități mai sănătoase de a le mânca
Ouăle poșate sunt o alternativă mai sănătoasă față de ouăle prăjite. Sunt potrivite în special pentru dietele de slăbire, deoarece oferă proteine de calitate, grăsimi sănătoase și o varietate de nutrienți, inclusiv acid folic, vitaminele A, D și E.
Ouăle gătite sub formă de omletă sunt o altă opțiune de mic dejun delicioasă și hrănitoare. În ciuda miturilor despre creșterea colesterolului și a riscului de boli cardiovasculare asociate cu consumul zilnic de ouă, numeroase studii au arătat că nu există dovezi solide care să susțină aceste afirmații.
Și ouăle fierte sunt o alternativă foarte bună, dacă doriți să evitați consumul mare de grăsimi. Sunt ideale pentru a fi adăugate la salate sau pentru a le savura cu legume.
La ce să fiți atenți când cumpărați ouă din comerț
- Asigurați-vă că coaja este intactă, curată și că pe ambalaj este imprimată data.
- Evitați să le spălați înainte de a le pune la frigider, deoarece umiditatea poate încuraja pătrunderea microbilor.
- Când le spargeți, împiedicați coaja să intre în contact cu gălbenușul pentru a preveni contaminarea.
- Păstrați-le la frigider și evitați mirosurile ciudate care le pot afecta aroma.
- Ouăle din categoria A sunt considerate cele mai bune. În Spania, cele mai consumate ouă sunt cele brune, provenite de la găini cu penaj brun-roșcat, după cum detaliază OCU.
Citește și: Cum se prăjește broccoli. Rezistă la frigider foarte puțin: cum arată când nu mai poate fi consumat