Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci murături pe stomacul gol

de: Bișinicu Andreea
07 03. 2023

Atunci când vrei să mănânci o gustare crocantă sau să alegi o garnitură potrivită pentru o porție de piure sau o friptură delicioasă, pe lângă celebrele salate, românii adoră să consume murături. Fie că vorbim de castraveți, gogonele, gogoșari, conopidă sau pepenași, murăturile sunt extrem de gustoase și benefice pentru organism.

Cât de sănătoase sunt, de fapt, murăturile

Specialiștii îi avertizează pe amatorii de murături să fie foarte atenți la felul în care consumă legumele crocante.

Potrivit experților, consumul de murături nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune sau afecțiuni renale, din cauza conținutului ridicat de sare.

Pe de altă parte, murăturile sunt un adevărat deliciu în bucătărie, fiind extrem de sățioase și benefice pentru organism.

Conform studiilor medicale, murăturile au un conținut ridicat în probiotice, substanța care intervin în desfacerea zahărului, participă la sinteza anumitor vitamine și formează un „scut” de protecție împotriva agenților patogeni periculoși din intestin.

De asemenea, acestea ajută la menținerea echilibrul florei intestinale, facilitează digestia și scad riscul apariției obezității.

Potrivit publicației Healthline, consumul alimentelor fermentate, precum varza murată, ar reduce inflamația și scade rezistența la insulină, factori importanți în ameliorarea diabetului zaharat.

„Una dintre muraturile cel mai frecvent consumate este varza murata. Este un aliment probiotic si contine substante anticancerigene, hepatoprotectori, vitaminele A, C, E, zinc, fibre alimentare care combat constipatia si detoxifica colonul.

În varza murata se mai gasesc potasiu, magneziu si calciu. Varza murată este recomandata mai ales atunci cand consumați mâncăruri din carne grasă, pentru ca ușurează digestia proteinelor și grasimilor animale.”, notează BZI.

Citește și Diferențele dintre murăturile în oțet și murăturile în saramură. Care sunt mai sănătoase, de fapt

Murăturile sunt sățioase și slabe în calorii

De asemenea, murăturile se pot consuma și pe stomacul gol, deoarece îți țin de foame și nu conțin multe calorii.

De obicei, rețetele de murături necesită sare, oțet alb și condimente precum mărar și semințe de muștar. În unele părți ale Asiei, se folosește și uleiul.

În timp ce castraveții sunt cei mai des întâlniți în America de Nord, în întreaga lume gospodinele pun tot felul de legume și fructe la murat, precum morcovi, conopidă, sfeclă, varză și multe altele.

Tot ce faceți este să turnați deasupra oțet fierbinte, sare și apă, lăsați să se răcească, acoperiți și lăsați-le la înmuiat câteva zile în frigider. Murăturile de casă sunt adesea numite murături rapide sau murături de la frigider.

Citește și Cu ce se limpezeşte zeama de varză la final de iarnă. Rezistă aşa până primăvara