Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci mucegai din greșeală. Explicația unui medic

de: Ionuț Vieru
21 05. 2022

Se mai întâmplă să uităm de anumite alimente, precum pâinea, pentru o perioadă mai lungă de timp. Fără să ne dăm seama, ea mucegăiește și consumăm câteva felii. Ce efecte are mucegaiul asupra organismului, află în următoarele rânduri.

Cât de mult afectează mucegaiul sănătatea

Ai terminat de făcut sandwich-ul preferat și muști din el, însă fără să-ți dai seama că pâinea avea urme de mucegai. Consumul de mucegai este, desigur, dezgustător și foarte neplăcut. Pentru unii este motiv de panică, crezând că mucegaiul poate afecta grav organismul.

Potrivit unui medic nutriționist american, Keri Gans, consumul de mucegai accidental este obișnuit. În unele cazuri, persoanele nici măcar nu observă că au consumat alimente cu mucegai, însă aici este vorba despre cantități mici.

Mucegaiul este cel mai des întâlnit pe alimente moi și poroase. Aici vorbim despre pâine, legume și fructe, însă cât de devastator este el pentru organism? Ei bine, cel mai probabil, nu vei păți nimic grav, spune medicul american Rudolph Bedford, gastroenterolog la Centrul Medical Providence Saint John’s Health din Santa Monica.

Veți simți un gust foarte neplăcut, însă consumat în cantități mici, nu se va întâmpla nimic. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu consumați prea des mucegai. În unele cazuri, dar rareori, acesta te poate îmbolnăvi.

Ce se întâmplă atunci când mănânci mucegai

Potrivit medicului Rudolph Bedford, mucegaiul se digeră ca oricare alt aliment, mai ales în cazul celor care au un sistem imunitar puternic. În orice caz, este cert că „nu vei muri din cauza mucegaiului”, a mai precizat medicul.

Mai mult de atât, mucegaiul este menit să fie pe anumite alimente, precum brânzeturi. Specialiștii mai spus că este posibil să te simți puțin rău după ce ai consumat accidental mucegaiul de culoare albă sau verde, găsit deseori pe pâine, legume sau fructe.

Acest lucru se întâmplă din cauza unei toxine pe care mucegaiul o conține. Medicul Bedford recomandă să urmărim dacă avem alte simptome după ce am consumat alimente cu mucegai, în afară de cele de greață. În acest caz, trebuie consultat un medic.

„Este foarte neobişnuit să te îmbolnăveşti din cauza mucegaiului. În cazul rar în care se întâmplă, probabil că ai ingerat cantităţi mari de mucegai.”, a declarat medicul Bedford.

Tratamentul este unul simplu și implică medicamente care provoacă vărsături sau diaree, pentru a elimina toxinele din sistemul digestiv. Ele trebuie luate doar la recomandările medicilor.