Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fast food mai mult timp. Avertismentul transmis de specialişti!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fast food mai mult timp. Deși o alimentație bazată pe alimente ultraprocesate este mai ieftină, consecințele sunt atât de grave încât merită efortul asigurării unor mese sănătoase. Ce au descoperit cercetătorii într-un nou studiu, publicat în revista de specialitate Cell Metabolism.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fast food
În general, o alimentație bazată pe alimente ultraprocesate este mai ieftină decât una sănătoasă. Cercetătorii au confirmat acest aspect într-un studiu publicat în revista Cell Metabolism, unde au notat că mesele neprocesate costă cu aproximativ 40% mai mult decât cele bazate pe produse nesănătoase.
Totuși, consecințele unui consum repetat de produse ultraprocesate sunt atât de grave încât merită efortul financiar. Cu toții știm că nu este sănătos să mâncăm fast-food. Oamenii de știință au descoperit că o alimentație bazată pe fast-food este strâns asociată cu un risc mai mare de a dezvolta obezitate, probleme hormonale, precum și cancer.
Persoanele care obișnuiesc să mănânce fast-food consumă mai multe calorii decât ar avea nevoie organismul, în mod normal. Astfel, acumulează kilograme în plus și, inevitabil, grăsime.
„Mâncarea ultraprocesată tinde să fie mai moale, ceea ce o face mai ușor de mestecat și de înghițit. Una dintre teorii este că, dacă mănânci mai repede, nu-ți oferi timp suficient pentru a-i semnala creierului că ai avut suficiente calorii, că ești sătul și că te poți opri din mâncate. Până când creierul primește acel semnal, este prea târziu. Deja ai mâncat în exces”, a explicat unul dintre autorii studiului.
Cum a decurs studiul realizat de cercetători
Cercetătorii au analizat procesele ce au loc în organismul uman, în cazul consumului de fast-food, pe 10 adulți sănătoși. 20 de adulți au fost împărțiți în două grupe a câte 10 persoane. La jumătate dintre ei li s-a servit, timp de o lună de zile, mâncare sănătoasă. Ceilalți au mâncat produse fast-food.
Programele alimentare – în cazul ambelor grupuri de studiu – au fost aproximativ asemănătoare din punct de vedere nutritiv. Mâncarea consumată a prezentat aceeași cantitate de fibre, sodiu, grăsimi, zahăr și altele. Totuși, procesele remarcate la nivelul organismului uman în cazul grupurilor de studiu au fost total diferite.
Persoanele care au mâncat fast-food au consumat cu aproximativ 500 de calorii mai mult decât cei care au respectat o dietă sănătoasă. Potrivit cercetătorilor, cei dintâi s-au îngrășat patru kilograme pe durata unei luni de zile.
Ce boli sunt asociate cu mesele fast-food
Oamenii de știință au concluzionat, în urma studiului realizat pe cei 20 de adulți sănătoși, că un consum repetat de produse fast-food conduce la dezvoltarea de obezitate, așa cum am precizat și mai sus. Totodată, riscul ca persoanele care nu mănâncă sănătos să se confrunte cu cancer sunt mult mai ridicate.
Consumatorii de fast-food suferă și o dereglare din punct de vedere hormonal. Cu cât mesele sunt mai procesate, cu atât nivelul hormonilor din organizat se modifică. Persoanele analizate de cercetători, care au mâncat sănătos, au prezentat o creștere a hormonului de suprimare a poftei de mâncare, ce poartă denumirea PYY.
De asemenea, indivizii care respectă un program alimentar sănătos prezintă și o scădere a hormonului foamei, grelina. De remarcat că, la finalul experimentului, ambele categorii de consumatori s-au declarat la fel de mulțumite de diete.