Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci 1 ou crud pe stomacul gol. Mulți români trebuie să facă asta

de: Alexandra Chivu
22 03. 2021

Un om consumă, în medie, între 250 și 300 de ouă pe an. Datorită prețului, gustului și calităților nutritive, fiind unul dintre cele mai bogate alimente, ouăle sunt considerate cel mai popular aliment. Prăjite, fierte, omletă sau încorporate în diferite preparate, toți oamenii de pe planetă le consumă. O altă metodă de a le mânca, lăudată de nutriționiști pentru beneficiile sale asupra organismului, este în formă naturală, crude.

Consumul de ouă crude, în dezbatere. Unii specialiști susțin practica

Ouăle sunt o sursă excelentă de grăsimi nesaturate sănătoase, vitamine, nutrienți și proteine. Specialiștii susțin că ouăle crude elimină toxinele din organism, sunt un puternic antioxidant, reduc inflamațiile și echilibrează funcționarea hormonală. Mai mult, îmbunătățesc funcționarea cerebrală și celulară, ajută la arderea grăsimilor și întăresc sistemul imunitar.

Conținutul unui ou crud mare

  • 72 de calorii
  • 6 grame de proteine
  • 5 grame de grăsimi
  • 9% din DZR de vitamina A
  • 13% din DZR de vitamina B2 (Riboflavina)
  • 8% din DZR de vitamina B5 (Acid Pantotenic)
  • 7% din DZR de vitamina B12 (Cobalmină)
  • 22% din DZR de seleniu
  • 10% din DZR de fosfor
  • 6% din DZR de folaţi

Proteinele din ouăle crude nu sunt abdorbite bine

Pe de altă parte, proteinele din ouăle crude nu sunt absorbite bine. Ouăle conțin 9 amino-acizi esențiali, motiv pentru care sunt considerate o sursă de proteine completă. În schimb, în momentul în care sunt consumate crude, se scade absorbția acestor proteine de calitate. Chiar dacă proteinele sunt mult mai bine absorbite din ouăle gătite, o parte dintre nutrienți sunt reduși în urma acestui proces. Printre aceștia se numără vitaminele A și B5, fosfor și potasiu.

De asemenea, și albușul unor ouă proaspete ar putea bloca absorbția unei vitamine importante, B7, cunoscută și sub numele de biotină sau vitamina H, care este o vitamină hidrosolubilă din complexul B, ce are rol de protecție a pielii și părului, având acțiune sinergică cu vitaminele A, B2 și B6, împiedicând depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular.