Ce se întâmplă în corp dacă mănânci 1 cartof pe zi. Secretul celei mai iubite legume de către români

de: Năstase Mirabela
15 01. 2021

Cartofii sunt o legumă preferată, care pot fi consumați la micul dejun, la mesele principale, ca gustare, ca garnitură sau ca fel principal. Dar înseamnă asta că ei pot fi consumați în fiecare zi?

Ce se întâmplă în corp dacă mănânci 1 cartof pe zi

Cu toate că ei sunt una dintre cele mai importante și sustenabile culturi, cartofii nu au fost niciodată considerați un super-aliment. Ba dimpotrivă, chiar s-a indus idea că această legumă bogată în amidon și carbohidrați să fie consumată cât mai rar și în cantități mici. Dar oare sunt ei atât de nesănătoși? Nutriționiștii sunt de părere că nu există capcane nutriționale sau pentru sănătate dacă sunt consumați prea mulți cartofi sau variante prăjite sau procesate. Printre beneficiile cartofilor se numără și faptul că ei sunt bogați în antioxidanți, fibre și potasiu, nu au gluten și sunt foarte sățioși. Cartofii mai sunt și o sursă de energie și pot ajuta chiar la echilibrarea conținutului de zahăr din sânge.

Cum trebuie consumați cartofii, de fapt

De altfel, cartofii au un renume prost pentru că sunt adesea asociați cu feluri de preparate hipercalorice și nu foarte sățioase: cartofi prăjiţi, piure, salată de cartofi, în care se adaugă cantităţi mari de grăsimi, precum ulei, unt sau maioneză. Însă dacă ei sunt preparați altfel, copți sau fierți, rumeniți la cuptor în puțin ulei de măsline, ei devin un aliment foarte sănătos. În plus, cartofii nu ar trebui curățați de coajă, întrucât ea conține majoritatea fibrelor și a nutrimentelor. De asemenea, nutriționiștii mai spun că este foarte sănătos să consumi cartofi în fiecare zi și chiar se recomandă un cartof copt de mărimea unui pumn sau o cană de cartofi fierți. Este important ca această legumă să fie asociată cu alte legume, cu salate, lactate și brânzeturi sau cu o carne slabă.

Beneficiile cartofilor

Cartofii pot să mențină sănătatea inimii și să controleze tensiunea arterială. Ei conțin fibre, potasiu, vitamina C, B6, calciu și magneziu. Aceste substanțe pot echilibra tensiunea, pot scădea valoarea totală de colesterol din sânge și pot menține sănătatea vaselor de sânge, prevenind formarea cheagurilor.

De asemenea, cartofii pot să regleze digestia și să ajute la slăbit. Dacă sunt consumați fierți sau ca salată de legume crude, te poți bucura de aportul mare de fibre pe care îl conține. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei și calmează balonarea și flatulența. cartofii au puține grăsimi și o% colestreol, fiind și foarte sățioși.