Ce se întâmplă în corp dacă bei prea multă apă, de fapt. Atenție mare, nu e de glumă

de: Alexandra Chivu
30 01. 2021

Hidratarea este foarte importantă – asta auzim zilnic și, fără îndoială, este unul dintre procesele prin care funcționează organismul nostru, așa că este vital să bem apă. Dar este posibil să atingem pragul de sus? Adevărul e că este o anume cantitate de apă pe care organismul o poate procesa într-o anume perioadă de timp, iar consumul în exces poate dăuna.

Bei prea multă apă? Detalii despre ce se întâmplă în corp

Legat de consumul de apă, mulți se găsesc într-una dintre cele două extreme. La o extremă se regăsesc cei care nu beau apă deloc, fie pentru că nu le este sete, fie pentru că nu le place gustul de apă, preferând sucurile, ceaiurile sau cafeaua. La cealaltă extremă sunt cei care beau cât de multă apă pot ingera.

„În cazul persoanelor aparent sănătoase, care nu fac prea mult sport de fel, consumul excesiv de apă are ca și consecințe doar deshidratare și un abonament la toaletă. În cazul altfeților amatori, care practică sporturi de anduranță, cum ar fi maraton sau ciclism, și în cazul sportivilor de performanță, consumul excesiv de apă generează amplificarea disconfortului gastrointestinal asociat efortului fizicului intens, scăderea capacității de efort maximal și eventual hiponatremie, care le poate fi uneori fatală.

În cazul bolnavilor cu boli cardiovasculare, renale sau cu cancer, consumul excesiv de apă, care, deși este trecut pur automat pe multe fișe de externare, amplifică simptomele și starea de rău a pacientului, pentru că pacientul nu bagă apa ingerată în dulap, ci în volumul de sânge. Organismul uman conține aproximativ 8% sânge.

Dacă, de exemplu, ai o greutate de 60 de kilograme, asta înseamnă că ai aproape 5 litri de sânge în corp. Când îi faci brusc 5 litru jumătate, inima și rinichii tăi se trezesc cu un volum de muncă cu 10% mai mare. O inimă și niște rinichi sănătoși nu au probleme în a lucra mai mult, însă o inimă și niște rinichi bolnavi au probleme să răspundă la consumul excesiv de apă”, explică Diana Artene, ND, MSN, Dr. Nutriție Oncologică

Simptomele hidratării în exces

  • ușoare dureri de cap
  • greață
  • vărsături
  • stare de confuzie

Prea multă apă diluează cantitatea de sare și electroliți din corp, lucru care duce la dezechilibre. În cazurile extreme, unii oameni pot dezvolta hiponatremie, moment în care simptomele pot fi: slăbiciune musculară, crampe, spasme, convulsii sau pierderea cunoștinței și comă.