Ce se întâmplă în corp atunci când plângi. Nimeni nu știa acest detaliu
Plângem de cum ajungem pe lume și până o părăsim. Așa semnalăm un dinte care a căzut, o lovitură, apoi o dragoste ajunsă la final. Plângem cu fiecare ocazie care ne lasă să facem asta, dar e bine, pentru că emoțiile ne definesc ca ființe umane, iar manifestarea lor este sănătoasă. Ce se întâmplă în corp în acele momente?
Beneficiile plânsului. Ce se întâmplă în corpul tău atunci când lăcrimezi
În anul 2010, a fost realizat un sondaj care a dezvăluit că cele mai multe femei plâng o dată sau de mai multe ori pe lună, 33% dintre ele plângând de cel puțin o dată pe săptămână. Pentru o comparație, Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Statele Unite a raportat că 25% dintre femeile americane nu fac deloc mișcare în timpul săptămânii. Așadar, există mai multe femei care plâng decât care fac mișcare.
Precum plimbările în aer liber, și plânsul are efectele sale asupra corpului, unele dintre acestea pozitive. Contează mult cum plângi, spun specialiștii. Organismul nostru poate produce lacrimi bazale, din reflex și fizice. Primele sunt responsabile pentru menținerea umidității ochilor, cele din reflex ajută să scapi de o geană sau mizerie din ochi, iar cele din urmă apar în același timp cu emoțiile puternice.
Fericire sau necaz?
Oamenii pot plânge din orice motiv. Bizar este că anumite părți ale creierului uman nu pot să diferențieze de ce plângem. În creier există o regiune numită hipotalamus, care reacționează fie că ești trist, stresat sau fericit.
Antrenamentul
Mulți oameni nu fac mișcare destulă. Află că și plânsul este tot un atrenament. Îți poți imagina un copil supărat, care plânge, se trântește pe podea și dă energic din membre. Chiar dacă adulții se pot controla și nu ajung să se manifeste altfel, poți observa că, chiar și așa, umerii se mișcă intens de fiecare dacă când suspinăm. Pe lângă acest lucru, se întâmplă ca în acele momente pulsul să fie crescut, la fel ca nivelul transpirației. Drept urmare, plânsul este ca un antrenament pentru trup.
Dispar hormonii de stres
Lacrimile au o abilitate de transformare incredibilă, de aceea și mulți psihiatri le recomandă pacienților să plângă. Fiecare tip de lacrimi enumerat mai sus are un rol vindecător. Lacrimile emoționale, însă, au beneficii speciale, inclusiv reducerea hormonilor de stres. Conform unui studiu, plânsul eliberează unele substanțe chimice care par să ușureze durerea fizică și durerea emoțională.