Ce se întâmplă în Cinematograful Patria acum. Poliția e și ea uluită: ”Să nu intrați acolo” (exclusiv)

de: Ștefan R. Apostol
13 07. 2021

Pentru mulți dintre noi Cinematograful Patria are o anume doză de nostalgie. În vremea comunismului, mulți dintre noi mergeam aici la filmele vremii. Una din clădirile istorice din centrul Capitalei, astăzi este o ruină. Deși erau anunțate reparații, nici până astăzi clădirea ARO nu a revenit la vechea ei glorie.

Cinematograful Patria, o bijuterie interbelică

Când spui Cinematograful Patria spui clădirea ARO, aflată pe celebrul bulevard Magheru. Clădirea face parte din multele bijuterii arhitectonice construite în Bucureștiul interbelic. Cinematograful Patria se află la parterul celebrei clădirii ARO, construită de nepotul celebrului scriitor Ion Creangă.

Arhitecului Horia Creangă i s-a comandat la începutul anilor 20, construcția unei clădirii pentru o companie de asigurări ale acelor vremi. Compania ARO, una din cele mai importante în perioada interbelică, decide să investească câteva milioane în această bijuterie arhitectonică din centrul Bucureștiului. Horia Creangă demarează construcția 1929 a unei clădiri cu 10 etaje și finalizată în 1931. Frumoasa Casa Marghiloman era demolată și înlocuită cu clădirea ARO, iar la parter era inaugurat un cinematograf modern.

Pentru acele vremuri Cinematograful ARO avea 1200 de locuri. Aici nu se difuzau doar filmele vremii, ci și spectacole grandioase. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spectacole de teatru și, ulterior, manifestări artistice ale propagandei naziste au fost văzute pe scena cinematografului. După venirea comuniștilor la putere, administrația locală decide redenumirea instituției, astfel că din anii 50 este cunoscut sub denumirea de Cinematograful Patria.

Cinematograful devenit hotel pentru oamenii străzii

După Revoluția din 1989, după o scurtă perioadă în care a mai activat ca cinematograf, instituția care deținea spațiile cinematografelor din București, RomâniaFIlm intra în faliment. După acest moment, întreaga clădire întră în patrimoniul Primăriei Sector 1. Dar, din lipsă de fonduri pentru a recondiționa sala, Cinematograful Patria din noiembrie 2015 devine, ușor, ușor, o ruină.

Astăzi dacă treci pe lângă Cinematograful Patria vezi un focar de infecții, aurolaci, și oameni ai străzii care și-au găsit un loc de dormit în fosta bijuterie din centrul capitalei. Administrațiile care s-au perindat la Primăria Sector 1 nu au făcut nimic, sau doar au promis.

O astfel de promisiune o făcea și actualul primar, Clotilde Armand, dar totul a rămas la nivel declarativ. Clotilde Armand anunța anul trecut, în decembrie, că se vor demara proceduri de renovare și recondiționare a întregii clădiri. Reporterii Impact au trecut pe acolo, și spre surpindrea lor, Cinematograful Patria este la fel ca în ultimii șase ani.

„Am o veste mare pentru București. Astăzi am început procedurile pentru consolidarea imobilului ARO / cinema Patria din bulevardul Magheru, încadrat în clasa I de risc seismic.

Este vorba despre o colaborare între Primăria Sectorului 1, care administrează Cinema Patria, și Primăria Capitalei prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic – condusă de Edmond Niculușcă, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru activitatea lui în folosul comunității. Continuăm să ne respectăm angajamentele asumate.”, anunța Clotilde Armand.

Poliția locală nu face nimic

Deși se știe ce se întâmplă aici, Poliția Locală nu face nimic, sau declarativ spune că face ceva. Au existat de-a lungul timpului evenimente reprobabile aici, multe dintre ele între așa-zisele bande rivale care ocupă incinta.

Tot ceea ce fac reprezentații poliției este să dea sfaturi celor care trec pe aici să nu intre în spațiul cinematografului. „Ar fi bine să nu intrați acolo (în fostul cinematograf n.r.). E periculos. S-ar putea să pățiți ceva. Aveți grijă!”, sună sfatul polițiștilor dacă vrei să intri în Cinematograful Patria, astăzi o ruină.