Ce se întâmplă după ce elimini zahărul din dieta ta. Prin ce transformări uluitoare trece corpul tău, de fapt
Zahărul este irezistibil, dar dăunător. Prăjituri, suc, ciocolată, bomboane, înghețată, torturi, clătite. Într-un cuvânt: dulciuri. Dorința permanentă de a ne îndulci măcar o dată pe zi are o cauză precisă: dependența de zahăr. Nu e boală grea, ba chiar se poate scăpa cu ceva voință de ea, iar schimbarea este benefică pentru organism.
Dulcele blestem. Ce se întâmplă după ce elimini zahărul din dieta ta. Transformările prin care trece corpul
Pofta de dulce este una pe care cu greu o putem stăpâni, iar dacă ar fi să găsim un vinovat acesta ar fi creierul. Gustul dulce îl învățăm încă din fragedă copilărie, laptele matern fiind dulce. Creierul este, de fapt, cel care iubește ciocolata. Singurul beneficiu este că dulcele ne ajută să avem o stare mai bună atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Însă, este genul de plăcere interzisă. Consumate în exces, dulciurile ne pot pune în pericol sănătatea.
Este o dependență serioasă, ba chiar o putem încadra la ceea ce se numesc tulburări de adicție, în sensul că nu putem să renunțăm la zahăr atât de ușor precum ni se pare. Dependența este în primul rând chimică, dar și psihologică. Trebuie menționat și că riscul afecțiunilor de sănătate nu se oprește doar la cunoscutul diabet. Consumul lui zilnic degenerează în timp toate țesuturile organismului, de la vase de sânge, articulații, ficat, chiar și creierul are de suferit din cauza aportului de zahăr.
Cu ce putem înlocui zahărul?
Dependența de zahăr nu este, însă, ușor de tratat. Putem intra chiar și în sevraj dacă renunțăm la prăjituri, astfel că specialiștii ne recomandă să le înlocuim cu alimente dulci, dar sănătoase. Sucuri, fructe, miere, siropul de agave, stevia sunt aproape la fel de dulci ca zahărul, indică Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness.
Conform specialiștilor, eliminarea sa s-ar putea să fie exact soluția să ne simțim mai bine și, desigur, să scăpăm de unele afecțiuni minore, dar mai ales să le prevenim. Când zahărul face un pas în spate în viața noastră, permite altor alimente, bogate în nutrienți, vitamine, minerale, să treacă în față. Acest lucru va face organismul fericit, cu tot cu intestin.