Ce se întâmplă de fiecare dată când românii cumpără ceafă de porc. Ireal! VIDEO

de: Iulia Statie
14 06. 2021

Produsele din carne sunt extrem de apreciate de români, așa că acestea sunt cumpărate foarte repede din magazine. Totuși, nu mulți știu ce se întâmplă în momentul în care persoanele aleg să cumpere ceafă de porc. Toată lumea a fost șocată să afle adevărul crunt al producției produselor.

Ce se întâmplă în momentul în care românii cumpără ceafă de porc. Vestea este tristă

Dacă există o rată la bancă în momentul în care se fac anumite achiziții, cumpărăturile se reflectă în creșterea costului ratei lunare. În timp ce nimeni nu se aștepta la așa ceva, economistul șef Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, a dezvăluit că deficitul de produse se poate observa în balanța comercială a României. Mare grijă în momentul în care se cumpără ceafă de porc!

„La mere, România produce doar 4,5% din producția europeană, în timp ce Polonia produce 29% din producția UE de mere. La fel, la carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5%, iar la pui avem 3,4%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială. Dacă ne uităm în balanța comercială avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe, lapte și produse lactate.”, a dezvăluit Ionuț Dumitru pentru Hot News.

Anunț dur pentru români: ‘Avem o mare problemă’

Chiar dacă România dispune de resurse mari în agricultură, există un deficit uriaș în momentul în care discutăm de ferme și animale. Din acest motiv, cresc anumite costuri ce se pot observa în ratele creditelor la bancă. În timp ce suntem pe ultimul loc din Europa la zootehnie, mai mulți producători au făcut progrese atunci când vine vorba despre producția de cereale.

„Avem multe ferme de subzistență. Avem peste 86% din ferme care consumă mai mult de 50% din ce produc (asta însemnând că aceste ferme produc mai mult pentru consumul propriu) și în același timp avem printre cele mai mari ponderi din Europa a fermelor în care managerul are peste 65 de ani. Avem manageri de exploatații îmbătrâniți și lucrul ăsta evident că are și implicații majore. (…)

Zootehnia ne plasează la coada clasamentului european. Avem o mare problemă cu zootehnia. Ca număr de animale/fermă suntem ultimii în UE. Chiar și la numărul de animale pe hectar stăm prost, iar toate acestea se reflectă și în balanța comercială.

Productivitatea e destul de slabă și la porumb și la cultura de grâu, deși s-au făcut progrese destul de mari în ultimii ani, dar tot suntem spre coada clasamentului.”, a mai spus economistul.