Ce se întâmplă, de fapt, cu Marius Balo, românul condamnat în China pentru 80 de dolari

Ce se întâmplă cu Marius Balo? Românul a fost condamnat în China pentru 80 de dolari

Cazul profesorului clujean arestat în Cluj continuă să șocheze. Ce se întâmplă cu Marius Balo și ce detalii șe știe despre transferul său în România care nu a mai avut loc?

Detalii în cazul lui Marius Balo

Marius Balo se consideră ca și uitat de statul român. Acesta este arestat în China încă din 2014, iar din povestea sa de viață încă pare că lipsesc niște piese. Profesorul universitar din Cluj a studiat în România și SUA să devină preot ortodox, ulterior a ajuns în China să predea engleză. La doar o săptămână după ce a ajuns pe mâna unei rețele de firme-fantomă care l-au denumit director a fost arestat în Shanghai sub acuzația de fraudă contractuală, după ce ar fi primit 80 de dolari de la un chinez implicat într-o rețea de infractori. Abia în 2016 a fost arestat preventiv la 8 ani de închisoare, urmând ca și cazul lui să ajungă public. Balo a figurat ca director, de fapt, la trei firme cu sediul la aceeași adresă din orășelul Oxford, Marea Britanie, firme care s-au dizolvat în anul în care autoritățile l-au arestat pe român.

„Problema noastră nu este de ce a fost condamnat Marius Balo în China. Noi nici nu am contestat povestea, pentru că atâta vreme cât nu a mai fost atacată la vremea respectivă de Marius Balo, nu mai avem ce face, luăm lucrurile așa cum sunt. El acolo a fost complice la o fraudă destul de mare, a primit cei 80 de dolari, dar frauda a fost de 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 euro – n.r.). I s-a imputat că a ajutat, pentru cei 80 de dolari, pe cei care au făcut fraudele, cetățeni chinezi, în mod conștient că aceștia vor sustrage importante sume de bani”
Eugen Iordăchescu, avocatul acestuia (Sursa: Europa Liberă)

Marius Balo, profesorul clujean arestat în China, nu a fost nici acum extrădat
Marius Balo, profesorul clujean arestat în China, nu a fost nici acum extrădat

 De ce nu a fost extrădat încă?

Ajuns în 2020, profesorul pare că și-a pierdut deja de ani buni speranța că autoritățile române ar mai face ceva în cazul lui sau că norocul ar fi de partea sa. Ministerul Justieției a anunțat că autoritățile chineze au amânat extrădarea din cauza restricțiilor COVID-19, așa că românul se află și acum în detenție într-un penitenciar din Shanghai. Conform Agerpres, motivele invocate ale sursei citate au fost strict legate de criza sanitară.

„Penitenciarul Shanghai a notificat autorităţile române cu privire la întrunirea Comisiei părţii chineze de transfer la data de 4 februarie 2020. Comisia nu s-a mai întrunit din motive legate de măsurile de combatere a pandemiei COVID-19. Ministerul Afacerilor Interne, care organizează transferul propriu-zis al cetăţeanului Marius Balo, a planificat de trei ori trimiterea unei escorte pentru a-l prelua dar, de fiecare dată, la cererea părţii chineze, acţiunea a fost amânată din aceleaşi motive legate de pandemie”
Ministerul Justiției

„Urâțenia acestui loc înfiorător n-a fost în stare să-mi sfâșie sufletul”, a spus Marius Balo în cadrul unui mesaj video transmis în țară în 2019.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI