Ce se întâmplă dacă un nevaccinat intră la un eveniment public. Raed Arafat a făcut anunțul trist

de: Anca Lupescu
27 05. 2021

Raed Arafat a anunțat noile măsuri care urmează să fie implementate de la 1 iunie în România. În timp ce românii care au făcut vaccinul anti-covid-19 sunt privilegiați, se pare că cei care refuză să își facă vaccinul au de suportat consecințele.

Ce se întâmplă dacă un nevaccinat intră la un eveniment public

Șeful CNSU a vorbit despre măsurile de relaxare, printre care organizarea nunților și botezurilor cu 70 de persoane și organizarea spectacolelor cu 100 de oameni.

De altfel, cluburile s-au deschis la 50% capacitate, însă doar persoanele vaccinate au voie să petreacă în oraș.

În acest sens, secretarul de stat a întebat cine verifică dacă oamenii sunt sau nu vaccinați, dacă au avut deja covid-19 sau dacă au un test PCR negativ.

„Cine invită trebuie să se asigure că persoanele au, fie pe telefon, fie hârtie, care demonstrează că au fost vaccinate.

În cazul unui control, dacă în interior, persoanele care se găsesc, nu au astfel de documente, atunci răspunde organizatorul.

Cine face invitația și organizatorul trebuie să se asigure ca persoanele sunt vaccinate. Dacă cineva vine și nu are acest document, normal că organizatorul care răspunde de organizare acolo, este persoana care răspunde și de faptul că există o persoană care nu este vaccinată.

Creșterea capacității, atât la nunți cât și la evenimentele sportive și la orice eveniment, este o decizie a organizatorului și se poate realiza cu persoanele vaccinate.

Există un plafon până la care te poți duce, iar atunci mergi pe regulile generale, dar dacă ai trecut prin faza în care vrei să aduci oameni la capacitate maximă, trebuie să te asiguri că persoanele au documentul că au fost vaccinați.

Cu siguranță vor exista și sancțiuni, dar sperăm ca oamenii să înțeleagă că este o oportunitate de a merge pe capacitate maximă, dar să respecte regulile”, a anunțat Raed Arafat.

Ce spune Arafat despre discriminarea persoanelor nevaccinate

Cu toate acestea, unii ar putea crede că este vorba despre discriminarea celor care aleg să nu își facă vaccinul, pentru că cei care s-au imunizat încep să aibă din ce în ce mai multe beneficii.

„Dacă nu aveam suficient vaccin, dacă nu aveam acces la vaccin, atunci era o problemă. Dar vaccin este, doze sunt, totul există.

Asta înseamnă că oricine poate să meargă să se vaccineze, nu mai există limite și de aici nu mai este problema de discriminare, ci este problema de o măsură de sănătate publică.

Până la un anumit plafon sunt 3 variante: te vaccinezi sau vi cu test sau ai trecut prin boală, dar dacă organizatorul dorește să treacă la capacitate maximă, are opțiunea să spună vreau să o fac, dar atunci intră doar vaccinați”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

El a mai explicat cum s-a ajuns la numărul de cinci persoane într-un birou, referindu-se la măsura în care angajații pot sta fără mască într-un spațiu de birou, dacă toți sunt angajați.

„La acest moment, am pornit de la zero, am ajuns la cinci persoane în birou și următoarea fază, cu siguranță, dacă vedem că totul este ok și nu sunt probleme, se crește la încă o cifră. Dar atenție, dacă e o singură persoană nevaccinată între cei cinci, atunci toți trebuie să poarte mască”, a explicat el.