Ce se întâmplă dacă un elev este testat pozitiv covid-19, la școală. Andrei Baciu explică procedura
Andrei Baciu a venit cu informații de ultimă oră despre testarea anti-Covid-19 din școli. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a explicat ce se întâmplă dacă rezultatul unui elev o să fie unul pozitiv în urma testării efectuate de personalul desemnat din unitățile de învățământ.
Andrei Baciu, informații despre testarea anti-Covid-19 din unitățile de învățământ
Mulți se întreabă cum o să funcționeze testarea anti-covid-19 în școlile din România. Autoritățile își doresc ca elevii să participe la ore cu prezență fizică, așa că au găsit o soluție cu ajutorul testelor de salivă. Andrei Baciu a explicat cum o să fie realizată această procedură.
„Ne dorim să ținem școlile deschise, însă, în același timp ne dorim să avem un sentiment de siguranță. Avem nevoie de o măsură de a preveni o transmitere la nivelul școlii. Lucrul acesta se poate face prin testare.
Acum avem aceste teste care se fac cu ajutorul salivei, pot să fie făcute de absolut oricine, cu un minim de instructaj. Putem să identificăm orice copil care nu știe, dar poate a luat virusul de undeva.
Însărcinate o să fie persoanele desemnate din cadrul fiecărei unități de învățământ. Aceste teste ar fi putut fi făcute de personalul medical dacă toate școlile ar fi avut, însă doar 20% dintre unități au personal medical.
Este un gest pe care poate să îl facă absolut oricine cu un minim de instructaj.
Când testele o să ajungă în școli, noi o să facem acest instructaj alături de Direcția de Sănătate Publică. Acesta este un gest prin care putem ține școlile deschise.”, a transmis Andrei Baciu la Vorbește lumea.
Ce procedură o să fie urmată dacă un elev este testat pozitiv
În cazul în care rezultatul unui elev este pozitiv, acesta o să meargă la punctul medical din unitatea de învățământ pentru ca riscurile de a infecta alți colegi să fie reduse. Părinții o să fie anunțați imediat, dar și Direcția de Sănătate Publică.
„Dacă un copil este testat pozitiv, el se deplasează la punctul medical, sunt anunțați părinții și Direcția de Sănătate Publică. I se va face și un test clasic, aceste teste reprezintă mai degrabă o metodă de screening.
Copilul este extras din comunitate pentru a nu infecta alte persoane, iar apoi i se face un test clasic pentru diagnosticul final.”, a declarat Andrei Baciu.
Andrei Baciu, anunț pentru români despre vaccinarea anti-Covid-19
De asemenea, Andrei Baciu i-a îndemnat pe români să se imunizeze împotriva Covid-19 pentru ca țara noastră să depășească acest moment critic adus de pandemie. Secretarul de stat a spus și câte persoane s-au imunizat cu serul în București în acest weekend în urma maratonului de vaccinare.
„Am avut un maraton în București, în fiecare sector. S-au vaccinat 22 de mii de oameni în acest maraton doar în București. Haideți să ne vaccinăm, vaccinurile sunt sigure, toată lumea o face, toată Europa o face.”, a adăugat Andrei Baciu.