Ce se întâmplă dacă tastezi *#06# pe iPhone-ul tău. Cel mai simplu mod în care vezi dacă e contrafăcut
Nu de puține ori, când ne decidem să cumpărăm un telefon mobil, nu deosebim unul real de unul fals. Chiar dacă este unul din cele mai sigure smart-phone-uri, inclusiv celebrul iPhone poate fi clonat. Există mai multe opțiuni de afla dacă este contrafăcut sau nu. Una din aceste metode implică, deja binecuscutele, coduri secrete. Așa că, atunci când vă decideți să cumpărați un astfel de terminal, este bine de știut cum să vedeți dacă este autentic sau nu.
Cum să identifici dacă iPhone-ul tău este original sau o clonă
Deoarece smartphone-urile clonate ilegal pot arăta la fel ca cele originale, nu le puteți identifica întotdeauna la prima vedere. Există mai multe tutoriale care te învață cum să-ți dai seama dacă iPhone-ul sau telefonul tău cu sistem de operare Android este autentic sau doar o clonă convingătoare.
Achiziționarea unui iPhone fals poate duce la probleme de sincronizare, conectivitate și funcționalitate. Genul aceasta de situații pot cauza întârzieri sau pierderi de date. Puteți garanta că este original dacă îl cumpărați direct de la magazinul Apple.
Există varianta și a operatorilor de telefonie mobilă parteneri. Dacă vă decideți să cumpărați un iPhone dintr-o altă resursă, puteți lua următoarele măsuri pentru a-i verifica autenticitatea.
Validarea numărului de serie al terminalului iPhone
Fiecare iPhone are un număr de serie care îl identifică. Prin căutarea numărului de serie, puteți verifica dacă acesta se află sau nu în baza de date a Apple. Localizați numărul de serie pe iPhone atingând „Settings” (Setări), alegând „General” (General) și selectând „About” (Despre). Derulați în jos până la „Număr de serie” și țineți ecranul deschis sau notați numărul.
Accesați „https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do” și introduceți numărul de serie. Sistemul vă permite să știți dacă iPhone-ul dvs. se mai află sau nu în perioada de garanție. Dacă primiți mesajul „ne pare rău, dar acest număr de serie nu este valabil. Vă rugăm să verificați informațiile și să încercați din nou”, este probabil ca iPhone-ul să fie un fals.
Verificați numărul IMEI. Poți tasta *#06#
Acest lucru se poate face accesând http://www.imeipro.info. Fiecare telefon are un număr IMEI unic. Căutarea acestui număr într-o bază de date vă va oferi detalii despre telefon. Dacă numărul IMEI afișează informații despre un alt model, veți ști că ați dat peste un fals. Pentru a găsi numărul IMEI, formați *#06# pe tastatură sau verificați tava SIM.
IMEI înseamnă International Mobile Equipment Identity (Identitate internațională a echipamentului mobil). Gândiți-vă la el ca la amprenta digitală a telefonului dumneavoastră – este un număr de 15 cifre unic pentru fiecare dispozitiv. Operatorii de telefonie și producătorii fac schimb de numere IMEI pentru a permite urmărirea telefoanelor inteligente care pot fi furate sau compromise.
Un număr de serie pentru un terminal Apple nu este același lucru cu un număr IMEI. Un număr de serie este numărul de fabricație al dispozitivului pe care îl aveți și fiecare dispozitiv va avea propriul număr unic. Un număr IMEI este un număr de 15 cifre care este specific telefoanelor și altor dispozitive cu acces la telefonie mobilă.
Indicii externe vizibile pe iPhone-ul tău
iPhone este identificabil prin caracteristicile sale hardware distincte. Dacă vă examinați terminalul, ar trebui să vedeți un buton „sleep/wake” în colțul din dreapta sus, un buton „Home” centrat sub ecran, precum și un comutator de sonerie și butoane de volum în partea superioară stângă.
În plus, ar trebui să aibă un logo Apple imprimat pe spate. Dacă vreuna dintre aceste componente lipsește sau este prezentă într-un loc diferit, este probabil ca iPhone-ul dumneavoastră să fie un fals.
Conectarea la operatorul de telefonie
Un iPhone 4 cu un slot pentru cartela SIM situat în partea dreaptă este proiectat pentru rețele GSM, în timp ce un iPhone 4 fără slot pentru cartela SIM este proiectat pentru o rețea CDMA. iPhone 4S și modelele ulterioare sunt concepute pentru a fi utilizate în ambele tipuri de rețele. Orice discrepanță între hardware și conectivitate indică faptul că iPhone-ul nu este original.
Conectivitatea rețelei
Toate modelele ar trebui să se poată conecta la Wi-Fi, EDGE și Bluetooth. Toate modelele, cu excepția iPhone-ului original, se pot conecta, de asemenea, la rețeaua de date 3G. iPhone 6 și modelele ulterioare acceptă NFC (Near Field Communications) pentru Apple Pay.
Dacă achiziționați un iPhone căruia îi lipsește hardware-ul necesar pentru a se conecta la una dintre aceste rețele, este probabil că este un fals sau că a fost fabricat pentru a fi utilizat în altă țară. Puteți verifica dacă nu este vorba de o simplă eroare restaurând iPhone-ul și văzând dacă funcția funcționează. Dacă nu funcționează după ce a fost restaurată, este probabil că este o replică de iPhone.
Sincronizarea iPhone-ului cu celelalte aplicații
Dacă achiziționați un iPhone care nu se poate conecta la iTunes sau care nu este recunoscut de iTunes, ar putea fi un fals. Înainte de a ajunge la această concluzie, asigurați-vă că iTunes și software-ul iOS sunt ambele actualizate.
Dacă nu puteți sincroniza informațiile între iPhone și computer, încercați să vă restaurați iPhone-ul prin iTunes. Un iPhone care nu se conectează la iTunes sau la magazinul de aplicații după ce a fost restaurat este fie fals, fie deteriorat.
Aplicații iOS de fabrică
Telefonul vine la livrare cu aplicații native sau încorporate în aplicații marca Apple. Cu excepția cazului în care un terminalul este jailbroken, aceste aplicații nu pot fi eliminate. Câteva exemple de aplicații încorporate includ „Contacts”, „Compass”, „Settings”, „Calculator”, „Music” și „Photos”.
Dacă vreuna dintre aceste aplicații lipsește, înseamnă că telefonul este jailbroken sau fals. Puteți restabili firmware-ul original prin accesarea modului DFU și reinstalarea sistemului de operare. Dacă aplicațiile native lipsesc în continuare, atunci este probabil ca iPhone-ul dvs. să fie fals.
Apple Store sau furnizor de servicii autorizat
Dacă terminalul a trecut de mai mulți dintre acești pași, dar încă suspectați că este un fals, duceți-l la cel mai apropiat magazin Apple sau furnizor de servicii autorizat Apple. Un tehnician al magazinului poate efectua teste de diagnosticare pe iPhone-ul dvs. pentru a verifica autenticitatea sau lipsa de autenticitate a acestuia.
Concluzie
Atunci când ne decidem să ne cumpărăm un telefon nou, mai ales un iPhone, care și-așa este extrem de scump, este foarte important să ținem cont de toate aceste date. Altfel, există riscul să dăm și bani mulți, dar și să ne trezim că în loc de telefonul mult dorit, avem defapt un fals de care nu ne putem folosi.