Un clip viral circulă pe rețelele sociale, în care internauții descoperă că un ou devine gelatinos, dacă este pus într-un pahar în care turnăm cola și lăsat timp de 24 de ore. Specialiștii susțin că acest experiment este fals. Ce se întâmplă, de fapt, cu oul.
A face un ou să sară este o modalitate distractivă de a învăța cum acidul descompune diferite substanțe. Potrivit National Geographic Kids, o coajă de ou conține calciu, ceea ce îi mărește greutatea. Există o membrană subțire sub coajă care menține forma oului.
Când acidul din oțet dizolvă învelișul de calciu, membrana se întinde, rezultând un efect de cauciuc. Cu câteva articole de uz casnic îi poți distra și impresiona pe alții cu capacitatea ta „specială” de a face un ou care sărită.
Cu siguranță ai văzut și tu clipul acela viral în care un ou își schimbă structura și se transformă într-o minge cu aspect gelatinos, dacă este scufundat într-un pahar plin de cola.
Ei bine, un utilizator american a demontat acest mit și a arătat ce se află în spatele acestui truc ingenios. Poți obține un aspect similar, dacă schmbi lichidul.
Adevărul este că oul se poate transforma, într-adevăr, într-o minge gelatinoasă, dacă este pus într-un pahar cu oțet și lăsat timp de 24 de ore, pe blatul din bucătărie. Nu este necesar să-l țineți la frigider.
Această activitate jucăușă este ideală pentru a-i distra pe copii, într-o zi în care nu au nimic de făcut. Instrucțiunile pentru un asemenea experiment sunt simple. Iată ce trebuie să faceți, pas cu pas:
Oul va avea o textură cauciucoasă și îl vei putea sări ușor pe o masă sau blat. Cu toate acestea, nu încercați să aruncați oul de la o înălțime mai mare de un metru, deoarece membrana se va rupe.