Ce se întâmplă dacă nu te spovedești și nu te împărtășești înainte de Paște. Ce spun preoții

de: Andreea Vînătoru
27 03. 2023

A mai rămas mai puțin de o lună până la Paște, iar românii respectă cu sfințenie anumite tradiții și obiceiuri. Totodată, ei merg la biserică să se spovedească și împărtășească înainte de Învierea Domnului. Fiecare credincios trebuie să se spovedească și să primească Sfânta Împărtășanie cel puțin o dată pe an, însă sunt și creștini care nu merg la biserică pentru aceste ritualuri. Așadar, ce se întâmplă dacă nu te spovedești și nu te împărtășești înainte de Paște?

Când este bine să te spovedești

Spovedania și împărtășania sunt esențiale pentru creștini, drept urmare, aceștia ar trebui să se împărtășească în toate posturile din an sau, dacă nu, măcar în Postul Paștelui. Totodată, preoții spun că cel mai bine este să ne împărtășim la fiecare Liturghie, în Joia Mare, de Paște și la Cincizecime.

Pentru că Postul Paștelui este și cel mai lung post din calendarul ortodox, este recomandat ca credincioșii să se spovedească și împărtășească, spre a fi mai buni și mai înțelegători cu cei din jur. Spovedania este taina prin care creștinii mărturisesc toate păcatele, pentru a se elibera de toată încărcătura pe care o au pe suflet.

Mai mult de atât, persoanele care au ținut post toate cele 40 de zile pot primi și Sfânta Împărtășanie, însă aceasta nu este o regulă. În plus, nu este obligatoriu postul negru.

Spovedania și Sfânta Împărtășanie oferă credincioșilor pacea și bucuria interioară. Acestea sunt sacramentele care ne curăță și ne fac mai buni, ne ajută să scăpăm de păcatele care ne apasă și ne împiedică să ne îndepărtăm de Dumnezeu.

Fără aceste sacramente, păcatul ne poate afecta și mai mult. Uneori, avem nevoie de curățirea sufletului, ceea ce ne ajută să ne deschidem și mai mult inimile față de Dumnezeu.

Ce se întâmplă dacă nu te spovedești și nu te împărtășești înainte de Paște

În plus, fără spovedanie și împărtășanie, puteți pierde șansa de a primi harul Duhului Sfânt. De aceea, este important să mergeți la spovedanie și Sfânta Împărtășanie înainte de Paște. Aceste sacramente vă vor ajuta să vă pregătiți sufletele pentru a primi bucuria și pacea Paștelui.

Așadar, dacă nu mergeți la spovedanie și împărtășanie înainte de Învierea Domnului, este posibil să nu primiți mântuirea și iertarea tuturor păcatelor. Acest lucru poate avea consecințe negative asupra vieții dvs spirituale.

Trebuie amintim faptul că spovedania nu este nicidecum obligatorie, însă pe unii îi ajută să se curețe de toate păcatele pe care le au.

În ceea ce privește copiii cu vârsta de până la cinci ani, aceștia trebuie împărtășiți o dată pe lună. Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani se împărtășesc la 40 de zile, fără spovedanie și fără să mănânce înainte.

Cei de peste 7 ani pot ține post la fel ca părinții, însă e musai să se spovedească mai întâi, iar mai apoi să se împărtășească.

Preoții recomandă credincioșilor să se împărtășească în noaptea de Paște, deoarece Sfântul Apostol spune că „Hristos este Paștele nostru”. Dacă creștinii vor cu orice preț să se împărtășească atunci, trebuie neapărat să fie spovediți, să aibă binecuvântarea duhovnicului și să aibă canoul făcut.

„Din păcate, în zilele noastre, parcă nu mai este accentuată această necesitate (n.r. împărtășirea la Sfânta Înviere), iar cei mai mulți dintre credincioși parcă nu mai conștientizează cât de important este să te împărtășești de Înviere.

Ar fi minunat ca în cât mai multe biserici să se împărtășească, alături de părinții slujitori, cât mai mulți dintre credincioșii care participă la Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii”, afirma părintele Andrei Atudori.

Ce semnifică împărtășania

Sfânta Împărtășanie, denumită și Euharistie, semnifică mulțumirea și recunoștința față de Domnul nostru Iisus Hristos. Pentru a primi împărtășania, credinciosul trebuie să fie convins de faptul că şi-a mărturisit toate păcatele la duhovnic.

Se specifică că cel ce se împărtăşeşte cu Trupul şi Sângele Domnului se unește tainic cu Domnul, îşi umple sufletul cu har şi cu toate bunurile duhovniceşti pe care le aduce o asemenea unire.

„Sfânta Împărtăşanie ajută la îndumnezeirea noastră, dacă este primită cu credinţă, cu pocăinţă şi dacă facem şi noi efort spre faptele bune, ca prin puterea Trupului Înviat al lui Hristos să putem înainta spre o viaţă asemenea lui Hristos Cel Jertfit şi Înviat.

Împărtăşania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul şi sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul şi Sângele Cel Curat şi Înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinţilor în curăţie, în dragoste, în duh de jertfă şi în puterea de a învia spre viaţa de veci, întru fericire. Astfel, devenim tot mai mult fii ai Tatălui după har şi fraţi între noi, în Hristos”, susțin preoții.