Ce se întâmplă dacă mori fără lumânare. Ajungi în Rai sau în Iad? Tradiții și obiceiuri

de: Ana Chivu
06 06. 2019

Obiceiurile creștine lăsate în urmă de zeci de ani spun că nu este bine ca un om să moară fără lumânare. Majoritatea știu că decedatul nu își va găsi calea către Rai dacă nu va avea lumină. Ce spun preoții?

Ce se întâmplă dacă mori fără lumânare?

În Evanghelie este scris că: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor – și apoi arată care-i lumina – ca, văzând oamenii faptele cele bune ale voastre, să-L slăvească pe Tatăl vostru Care este în ceruri.” Lumânarea este aprinsă în semn de respect pentru cel ce a încetat din viață și semnifică și o rugăciune care se ridică la cer către Dumnezeu pentru odihna veșnică.  Se spune că cei care nu au lumânare în ziua în care își dau ultimul suflu nu își vor găsi liniștea și drumul lin către ceruri, rămânând pe pământ în perioada de tranziție a sufletului, în cele 40 de zile de la deces. Lumina înseamnă smerenie și liniște în perioada în care sufletul părăsește trupul.

”Rugăciunea e dialogul nostru permanent cu Dumnezeu, care se realizează în anumite momente ale zilei, deși ar trebui să devină permanent. Pentru a ne ruga cu dăruire maximă, ne putem folosi de aceste elemente – candele, lumânări sau tămâie. De aceea ele sunt utilizate și în slujbele bisericești, pentru a fi introduși în această stare de rugăciune și pentru a ne concentra cu trup și suflet la rugăciune”
Nicușor Morlova, preot 

Ce se întâmplă cu cei care mor fără lumină?

 

Iadul este o invenție?

„Nu cred că există Iad. Cred în viața de după moarte, dar eu nu cred că are ceva de-a face cu recompensa şi pedeapsa. Religia este întotdeauna implicată într-un fel de afaceri de control și oamenii nu înțeleg cu adevărat acest lucru. Este vorba de o afacere de control producătoare de vinovăție. Raiul apare ca un loc unde eşti recompensat pentru bunătate şi Iadul este locul unde apare pedeapsa, iată un fel de control asupra populației. Ideea focului, a dracului care sperie oamenii, face parte dintr-o tactică de control”
John Shelby Spong, fost preot