Ce se întâmplă dacă mănânci vârful negru al bananei. Ce este acesta de fapt și ce conține
Ce se întâmplă dacă mănânci vârful negru al bananei, de fapt? De ani întregi, numeroase voci au susținut că această parte a fructului ar fi dăunătoare pentru organismul uman, chiar toxică. Este un adevăr sau un mit? Specialiștii au oferit explicații.
Ar trebui să mănânci sau nu vârful bananei dacă este negru?
Banana este unul dintre cele cele mai consumate fructe din lume și, de asemenea, unul dintre cele mai sănătoase. Cu toate astea, există o întreagă dezbatere în jurul ei: ce este de făcut cu său vârful negru? Este toxic? Poate fi mâncat? Ar trebui îndepărtat înainte de a o mânca?
Specialiștii vin cu lămuriri, explicând că avem de-a face, de fapt, cu un mit.
Chiar dacă are vârful negru, banana poate fi consumată în întregime, fără nicio emoție. Acesta nu este altceva decât urma lăsată în urmă de floarea fructului, care se pierde după recoltare.
Când este culeasă, vârful bananei devine negru, dar asta nu înseamnă că a putrezit sau că ar adăposti bacterii sau alți agenți patogeni, neexistând niciun risc să cauzeze o toxiinfecție alimentară.
Citește și: Cine nu are voie să mănânce banane. Mulţi români habar nu au la ce pericol se expun
Mituri despre cel mai popular fruct
Un alt mit intens vehiculat despre banane este legat de „ațele” din jurul pulpei. Și despre ele se spune că ar fi dăunătoare pentru organismul uman. În realitate, pot fi consumate fără griji, singurul motiv pentru a le evita fiind acela că nu au un gust tocmai plăcut. Ele sunt, de fapt, „arterele” acestui fruct, prin ele circulă nutrienții organici.
Dar coaja? Ne-am obișnuit să o aruncăm imediat, însă se pare că facem o mare greșeală. Potrivit specialiștilor în nutriție, coaja bananei este plină de nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului și ar trebui consumată. O poți adăuga în shake-uri de fructe sau în infuzii.
Bananele sunt originare din Asia de Sud-Est. Timp de mii de ani, au fost considerate ideale pentru a menține sănătatea corpului, în special a sistemului nervos.
Se crede că au fost aduse în Europa întâia oară de Alexandru cel Mare. Bananele au început să fie cultivate pe continentul nostru în secolul al VII-lea.
Citește și: De ce să nu mai ții bananele și roșiile în frigider. Greșelile pe care le fac mulți români