Ce se întâmplă dacă mănânci înghețată în fiecare zi. E periculos, nu vei mai face asta

de: Ionuț Vieru
24 06. 2023

Vara a venit, iar temperaturile sunt mai ridicate ca niciodată. Ce poate fi mai răcoros decât o înghețată în această perioadă? Cu toate acestea, experții spun că nu este sănătos să mâncăm în fiecare zi înghețată, chiar dacă este vorba doar despre una pe zi.

De ce nu este bine să mănânci înghețată în fiecare zi

Înghețata este deliciul ideal într-o zi toridă de vară. Nu este nimic în neregulă dacă este consumată din când în când, însă ce se întâmplă cu organismul nostru dacă mâncăm înghețată în fiecare zi?

Nutriționiștii spun că înghețata conține nutrienți importanți, precum vitamina D, calciu și vitamina A. Aceștia sunt doar câteva dintre nutrienții pe care înghețata îi deține și sunt benefici pentru noi.

Însă, chiar dacă acești nutrienți sunt necesari pentru organism, se regăsesc într-o doză mult prea mică. Pe de cealaltă parte, înghețata are o cantitate mare de grăsimi și zahăr adăugat. Înghețata nu este recomandată deloc persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză, deoarece are un impact negativ asupra digestiei.

„Înghețata este un aliment cu conținut ridicat de lactoză, așa că, dacă aveți intoleranță la lactoză, este posibil să aveți dureri de stomac, crampe, gaze și diaree. Acest lucru se întâmplă atunci când organismului îi lipsește enzima lactază, necesară pentru a descompune lactoza (un zahăr care se găsește în mod natural în lapte și produse lactate)”, potrivit TheHealthy.

Citește și: Cum să slăbești cu înghețată! Mihaela Bilic: „Credeţi-mă, funcționează!”

Efectele negative a înghețatei asupra organismului

Medicii și nutriționiștii recomandă mereu să consumăm cu moderație alimente care conțin zahăr adăugat și grăsimi saturate, în această categorie aflându-se și înghețata. Dacă sunt consumate în exces, aceste alimente pot crește riscul unor afecțiuni cronice, precum boli de inimă, obezitate, diabet și multe altele.

Consumul de înghețată crește semnificativ nivelul de zahăr în sânge. De exemplu, doar o jumătate de cornet de înghețată conține o cantitate mare de carbohidrați și zaharuri care pot provoca o creștere modestă a zahărului din sânge.

Cantitatea maximă de zahăr recomandată pentru femei, pe zi, este de 25 de grame, iar pentru bărbați 36 de grame. O înghețată întreagă cu diferite toppinguri adăugate depășește cu mult gramajul și poate afecta serios glicemia.

Citește și: De ce e bine să mănânci înghețată atunci când te doare în gât. Nu ai știut până acum

Înghețata nu trebuie evitată în totalitate. Recomandarea nutriționiștilor este consumul moderat de înghețat și alegerea unei variante mai sănătoase, precum înghețată cu fructe de pădure, nuci, banane sau cereale integrale. De asemenea, puteți face înghețată de casă pentru o gustare răcoroasă.