Ce se întâmplă dacă mănânci în timp ce lucrezi. Specialiștii trag un mare semnal de alarmă

de: Alexandra Chivu
24 10. 2020

Mâncăm din fugă, în mers, fie în picioare, pe stradă, și, pe lângă faptul că nu avem cele trei mese importante ale zilei, ajungând ca seara să mâncăm tot ce poate fi comestibil și ne iese în cale, preferăm să ne îngreunăm și cu un alt obicei care ne poate crea probleme serioase: mâncatul la birou. Deși pare că s-ar încadra în parametri normali, pliindu-se pe imaginea descrisă de medici: mâncat la masă, cu tacămuri, atenția nu pică pe centrul de interes, lucru asupra căruia specialiștii ne atrag atenția.

Mâncatul la birou, obicei dăunător. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Cu siguranță i s-a întâmplat oricui să mănânce dintr-un bol mare de paste sau chiar și cu salată, în timp ce se uită la un videoclip pe Youtube sau citește o prezentare Powerpoint. Deși pare eficient, salvând timp și împușcând, astfel, doi iepuri dintr-o lovitură, de fapt, acest obicei poate duce la excese alimentare în timp, ducând la creșterea în greutate.

Motivul? Când ești atent la altceva în afară de mâncare, nu îți mai dai seama când se instalează senzația de sațietate. Continuând să mănânci până când simți că ai exagerat, deja te vei simți greu, balonat sau poate vei avea chiar senzație de greață.

Om care mănâncă o pizza în fața televizorului

Nutriționiștii recomandă să îți porționezi de la început mâncarea și să nu folosești un recipient mare. Un alt sfat este să încerci să te ridici de pe scaun la prânz și să mănânci în altă cameră. Iar recomandarea esențială rămâne să lași laptopul sau telefonul la birou, mâncând departe de tehnologie.

Regulă de aur în alimentație: împărțirea aportului caloric zilnic în mai multe mese

Greșeala cea mai frecventă este că oamenii mănâncă o dată, maximum de două ori pe zi, de cele mai multe ori în a doua parte a zilei. De altfel, modelul tipic al omului modern este că nu mănâncă dimineața, nu mănâncă la prânz, urmând a mânca seara pentru tot restul zilei. În consecință, kilogramele în plus se acumulează. Corect ar fi ca oamenii să mănânce trei mese pe zi și câteva gustări intermediare, măcar două. În felul acesta, îi oferim organismului energie în mod sistematic și el va funcționa în parametri optimi, nu în criză, ca atunci când îi dăm de mâncare o dată pe zi, fiind setat să acumuleze acea energie pe care i-o oferim.