Ce se întâmplă dacă arunci sare peste cărbunii încinși. Trucul genial pe care nu îl știe lumea

de: Cătălina Burghelea
11 08. 2021

De fiecare dată când preparăm carnea sau legumele pe grătar, trebuie să fim atenți să nu se ardă prea tare. Din fericire, există un truc genial pe care nu îl știe foarte multă lume. Iată de ce trebuie aruncată sare peste cărbunii încinși, atunci când facem un grătar.

Carnea făcută la grătar este delicioasă și mult mai sănătoasă decât dacă am prăji-o într-o baie de ulei încins. Pentru ca mâncarea să fie extrem de suculentă și fragedă, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi extrem de utile.

Trucuri geniale pentru un grătar perfect

Carnea nu trebuie să fie rece

Carnea nu trebuie pusă niciodată rece pe grătar. Ea trebuie lăsată la temperatura camerei, abia apoi gătită astfel. Acest aspect este destul de important, dacă nu vrem să avem o carne arsă la exterior și crudă în interior.

Aruncă sare peste cărbunii încinși. Trucul unui bucătar face furori

Pentru un grătar demn de un masterchef, asigură-te că l-ai curățat bine înainte și încins. Grătarul poate fi curățat cu o perie de sârmă, apoi frecat cu o ceapă sau bucată de slănină. Trucul ajută carnea să nu se lipească de grilajele grătarului. Apoi aruncă niște sare grunjoasă peste cărbunii încinși, înainte de a așeza carnea pe grătar.

„Grătarul trebuie să fie curat. Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească.

Un truc pe care îl ştiu de vreo 20 de ani: peste cărbunii încinşi arunc o mână de sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi constante, dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.”, este sfatul lui Chef Cristi Dobre, potrivit Adevărul.

Carnea trebuie tăiată subțire

Bucățile de carne trebuie să fie cât mai subțiri, astfel încât să se poată prăji ca lumea pe grătar. Acestea trebuie să aibă o grosime de aproximativ un centimentru.

Parfumează grătarul

Un alt truc de care trebuie să ținem cont atunci când facem un grătar este să-l ungem cu ceapă sau usturoi. Friptura va avea un plus de aromă.

Tipurile de carne se pun într-o anumită ordine pe grătar

Întotdeauna pe grătar trebuie pusă prima dată carnea de porc, apoi de pui. Micii și legumele la final. Această ordine este dată de timpul de pătrundere a ingredientelor.

Grătarul trebuie curățat

La final, ai grijă să cureți grătarul. Acesta nu trebuie să aibă resturi de mâncare pe el, deoarece nu este igienic.