Ce se întâmplă cu vaccinul Johnson&Johnson în SUA. Cerere de ultimă oră
Vaccinul Johnson&Johnson, care urmează să vină în țara noastră în curând, ridică multe întrebări. SUA a solicitat întreruperea imunizării cu acesta fiindcă mai multe persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.
SUA cere întreruperea cu vaccinul Johnson&Johnson, după ce mai multe persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui
Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) au anunțat marți oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson. Șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de cuagulare a sângelui.
Toate cazurile au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, iar simptomele au apărut la șase până la 13 zile după injectare. FDA a motivat că recomandarea vine „din precauție extremă” și a adăugat că evenimentele adverse observate sunt pentru moment rare.
„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Grupul farmaceutic a suspendat faza finală de teste clinice cu vaccinul său anti-COVID
În octombrie 2020, Johnson&Johnson a suspendat faza a treia, cea finală, a testelor clinice în mai multe țări a lumii, ca măsură de precauție, dar a menționat că există o diferență între o pauză de studiu, ca urmare a companiei, și o oprire instituită de o autoritate sanitară.
Compania a subliniat că la testele cu zeci de mii de voluntari se poate întâmpla ca cineva să se îmbolnăvească. Nu a fost pentru prima dată când testarea unui vaccin împotriva noului virus a fost blocată temporar. Studiul desfășurat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca a înregistrat, de asemenea, o afecțiune neurologică neexplicată. Între timp, acesta a fost reluat și distribuit în diferite țări, printre care și România.
În prezent, imunizarea cu acest ser se află în impas. În cazul său, a fost raportat un număr mic de cazuri de cheaguri de sânge. Unele țări au oprit imunizarea cu acest ser, altele au impus restricții de vârstă. Oficialii în sănătate iau în calcul folosirea altui vaccin pentru doza a doua. România nu a luat încă o decizie.