S-a anunțat ce se va întâmpla cu vaccinarea anti-coronavirus în România după data de 1 iulie 2022. Andei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus astăzi că de la 1 iulie centrele de vaccinare anti-covid dispar. Unde se vor mai putea vaccina românii?
Punctele de vaccinare contra coronavirusului dispar din România, începând cu 1 iulie 2022. Astfel, românii care vor să se vaccineze după această dată o vor mai putea face doar în cabinetele medicilor de familie unde sunt înscriși.
„Până la această dată inclusiv, toţi cei care doresc să se vaccineze (cu doza 1, 2 sau 3) o pot face atât la punctele de vaccinare care funcţionează în continuare, cât şi la cabinetele medicilor de familie.
Din 1 iulie, toate punctele de vaccinare îşi vor înceta activitatea, iar dozele de vaccin vor fi făcute exclusiv de către medicii de familie”, a scris Andrei Baciu într-o postare publicată pe contul său personal de Facebook.
Reprezentantul ministerului Sănătății recomandă în continuare vaccinarea drept cea mai bună soluție de protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2 și pe care o consideră extrem de utilă, mai ales pentru grupele de risc.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spunea la jumătatea lunii martie că peste 50% din populaţia totală a României a fost vaccinată. În opinia șefului de la Sănătate, campania de vaccinare în țara noastră nu a fost un succes, dar nici un eşec.
„Opinia mea este că, în cifre reale, suntem undeva în jur de 50%, deci peste 8 milioane de concetăţeni de-ai noştri s-au vaccinat cu două doze de vaccin, mai mult de un sfert dintre ei cu trei doze de vaccin, dar sigur că potrivit EUROSTAT, suntem 19,3 milioane de locuitori, probabil că populaţia rezidentă este sensibil mai mică, în jur de 17 milioane, deci cel puţin 50% din populaţia totală a României a fost vaccinată”, a declarat la RFI Alexandru Rafila.
Tot ministrul Sănătății spunea cu ceva timp în urmă că restricțiile anti-covid au fost ridicate mult prea brusc, iar câteva dintre acestea trebuiau menținute.
„Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea”, spunea Alexandru Rafila.