Ce se întâmplă cu un test de salivă după 30 de minute de la efectuarea lui, conform lui Alexandru Rafila

Ce se întâmplă cu un test de salivă după 30 de minute de la efectuarea lui, conform lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a vorbit, ieri, după ședința de Guvern, despre rezultatele testelor Covid-19 efectuate în școli. Potrivit ministrului Sănătății, rata de teste fals pozitive este surprinzător de mare, iar acest lucru poate avea și o explicație. Cu toate acestea, după confirmarea testelor PCR, a existat un număr de elevi testați pozitiv cu Covid-19 în urma rezultatelor testelor PCR, identificarea lor fiind de bun augur pentru a evita transmiterea comunitară.

Rezultatele primelor teste de salivă efectuate în școli

După multe așteptări, luni, au fost efctuate teste Covid-19 pe bază de salivă în școlile din România. Astfel, în funcție de disponibilitatea cadrelor medicale din școli, o parte dintre elevi au realizat testarea în unitățile de învățământ și o parte acasă, ajutați de părinți.

Până la ora 19:00, Sorin Cîmpeanu a anunțat 86 de teste pozitive, care urmau a fi confirmate după efectuarea unui test PCR.

În cursul zilei de ieri, Alexandru Rafila a anunțat câte rezultate PCR au fost confirmate, de fapt, aflând cu stupoare că numărul acestora este mult mai mic decât rezultatele pe bază de salivă. Acesta a atras atenția unui aspect foarte important pentru toată lumea: dacă liniuța care indică pozitivitatea unui test apare după 30 de minute, atunci rezultatul nu este adevărat, intervalul de citire fiind între 15 și 30 minute.

”Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive, pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta, ele au un interval de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute, vă dau un exemplu concret. Dacă depăşeşte intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv”, a spus Rafila, la Guvern.

Câte cazuri au fost, de fapt, reale în urma testelor de salivă

În ciuda marjei de erori apărute, Alexandru Rafila laudă această formă de testare, în urma căreia s-au identificat 16 cazuri reale de Covid-19, care ulterior au putut fi izolate de comunitate.

“Sunt lucruri care mai trebuie studiate dar că, faptul că s-au găsit nişte persoane pozitive, înseamnă că au fost 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor, şi lucrul ăsta este foarte important”, a concluuzionat acesta

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI