Ce se întâmplă cu șomerii din România. Firmele de recrutare au spus adevărul momentului

de: Stan Nicu
30 10. 2020

S-a aflat ce se întâmplă cu șomerii din România, de când criza sanitară a pus stăpânire pe țara noastră. Firmele de recrutare susțin că românii care sunt în căutarea unui loc de muncă în această perioadă și-au redus drastic din pretenții.

Românii, disperați să aibă un loc de muncă în timpul epidemiei de coronavirus. Pretențiile le-au scăzut drastic

În contextul crizei sanitare, potrivit firmelor de recrutare, românii nu mai fac figuri atunci când vor să se angajezel, scrie stirileprotv.ro. Potrivit unui studiu, circa jumătate dintre cei care și-au depus CV-ul pe o platformă de recrutare au acceptat locuri de muncă sub nivelul lor de pregătire. S-au făcut concesii pe care până acum nici nu le-ar fi luat în calcul.

Spre exemplu, Marius, 23 de ani, din Braşov, are studii în medicină de laborator, dar a acceptat să muncească într-o fabrică de lactate. Câştigă jumătate din cât ar fi primit într-o clinică.

Romanii, dispusi sa munceasca orice in timpul crizei sanitare

34% dintre cei care își caută muncă acceptă orice job

Era o perioadă moartă din punct de vedere al angajărilor şi eu aveam nevoie de un venit în acea perioadă pentru a mă muta într-o chirie, pentru a nu mai sta cu părinţii mei”, a spus Mariu Turcuț, un alt candidat care a aceptat orice, numai să câștige un ban.

Astfel, 34% dintre românii care şi-au căutat de lucru în ultimele luni au făcut acelaşi compromis, informează un sondaj eJobs. Cei mai mulţi dintre ei, 43%, au acceptat chiar să presteze pentru un salariu mai mic. În 2019, situaţia era cu totul alta.

În urmă cu un an, doar 5% dintre candidați acceptau un compromis

Dacă acum vorbim de aproape jumătate dintre candidaţi care acceptă aceste compromisuri, respectiv o poziţie sau un salariu sub pregătirea pe care le au în acest moment, anul trecut cred că vorbeam de sub 5%. Şi ar fi acceptat o poziţie sub ceea ce au acum doar dacă jobul era în străinătate”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.

Forţaţi până mai acum ceva timp să vină cu oferte atractive pentru a atrage specialişti, angajatorii se confruntă acum cu o altă situaţie. Firmele de recrutare sunt asaltate de cereri venite din partea şomerilor, mulţi dintre ei având studii superioare. Lumea își caută de muncă cu gândul la pandemie.

Românii se orientează acolo unde cred că epidemia de coronavirus nu le afectează siguranța locului de muncă

Noi chiar am avut situaţii de ingineri care au plecat pe partea de depozite. Se duc în general către companiile care au un potenţial de creştere în viitor şi unde nu exista riscul ca venind al doilea val să fie din nou disponibilizaţi. Pentru că de obicei cei noi sunt primii disponibilizaţi”, a spus Ionela Zimbru, manager recrutare.

15% dintre candidaţi au fost dispuți să lucreze part-time, numai să aibă un venit. Unii dintre ei au recurs chiar şi la cursuri de recalificare şi s-au orientat către domenii mai sigure, în timp ce 8% au decis să își deschidă afaceri proprii.

Ce categorie de angajați cedează prima la negocieri

În contextul epidemiei de coronavirus, şomerii de peste 45 de ani sunt primii dispuşi să cedeze în urma negocierilor. Şi tinerii cu vârsta sub 24 de ani renunţă la pretenţii repede. “E perioada în care ai luat o casă nouă, ai rate, ai credite, ţi-ai întemeiat o familie, ai un copil mic şi nu îţi permiţi să rişti viitorul familiei tale pentru a ţine la principii”, Horia Moașa, sociolog:

Pe de altă parte, chiar și în contextul crizei sanitare, un sfert dintre românii care şi-au căutat de lucru nu au fost dispuşi să facă niciun compromis.