Ce se întâmplă cu șomajul tehnic în plină pandemie. Guvernul Orban a luat decizia chiar azi
Economia românească este în pragul dezastrului, în urma crizei epidemiologice. O mare parte din angajații din România au avut de suferit de pe urma restricțiilor, ajungând în șomaj tehnic. Unii dintre cei mai afectați, în toată această perioadă, au fost angajații din HoReCa.
Se prelungește programul de șomaj tehnic pentru HoReCa
Faliment este cuvântul de ordine când vorbim de HoReCa, în mare parte. Marea majoritate a angajților din industrie au intrat în șomaj tehnic, încă de la instaurarea Stării de Urgență, ulterior și după instaurarea Stării de Alertă.
Companiile din industrie sunt cele mai afectate de impactul economic al focarului de coronavirus din țară. Reprezentanții HoReCa au raportat o scădere anuală a cifrei de afaceri de 72% în aprilie și o scădere lunară de 58%.
Încă din luna august, proprietarii de restaurante și puburi au fost nemulțumiți de decizia autorităților de a le ține închise. Această măsură a dus la o pierdere a 400 de mii de locuri de muncă în sezonul rece. Următorul pas a fost cel de intrare în șomaj tehnic.
Potrivit Guvernului, măsura a avut drept scop protejarea cetățenilor și nu lovirea grea a industriei, care reprezintă 5% din PIB-ul țării.
Cu toate astea, jumătate din cei peste 400 de mii de angajați au intrat, sau vor intra în șomaj tehnic.
Ludovic Orban, anunța, după o întâlnire cu Ministrul Economiei și reprezentanți din HoReCa, intenția de prelungirea procedurii de șomaj tehnic.
„Un alt punct al discuţiei s-a referit la prelungirea aplicării măsurii de acordare de șomaj tehnic angajaţilor. S-a discutat și modalitatea de aplicare a programului de lucru flexibil. Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării procedurii de șomaj tehnic. Acest demers este valabil pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare. Premierul Ludovic Orban consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa”, au transmis reprezentanţii Executivului, pe Facebook, referitor la procedura de șomaj tehnic.
Granturi pentru acoperirea pierderilor din cifra de afaceri
În același context, oficiali ai Guvernului au mai anunțt un proiect de granturi pentru operatorii din industrie, în valoare de 20%. Aceste granturi vor fi menite să acopere, parţial, pierderile din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019.
„Guvernul va analiza, în primă lectură, un proiect de act normativ. Prin acest proiect va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalităţii şi agenţiile de turism. Aceștia vor beneficia de granturi în cuantum de 20%. Procentul va acoperi parţial pierderile din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019”, au mai transmis reprezentanţii Executivului.