Ce se întâmplă cu școlile în scenariul roșu. Ministrul Educației, anunț major pentru toți părinții
Ce se întâmplă cu școlile în scenariul roșu. Se închis sau elevii vor continua să meargă liniștiți la cursuri? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat prevederile referitoare la funcționarea școlilor în acest scenariu. Iată ce trebuie să știe toți profesorii, elevii și părinții deopotrivă.
Ce se întâmplă cu școlile în scenariul roșu
Scenariul roșu este considerat scenariu de avarie, asta însemnând că rata de infectări cu Covid-19 a depăsit 3 persoane la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Potrivit reglementărilor în vigoare, atunci când această rată trece de 3 la mie, se recurge la unele măsuri mai drastice. Restaurantele se închid la interior, lucru valabil și în cazul teatrelor, cinematografelor, sălilor de noroc, dacă Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență hotărăște acest lucru. Însă, ce se întâmplă cu școlile în scenariul roșu?
Pentru că mulți profesori și părinți își pun des această întrebare, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ținut să clarifice ce se întâmplă cu școlile în scenariul roșu. Astfel, acesta a declarat că nu va propune nimeni închiderea școlilor atât timp cât rata infectare cu Covid-19 nu va trece de 6 la mie. Între timp, acesta îndeamnă la respectarea regulilor de protecție atât acasă, cât și la școală.
„Nu văd de ce s-ar pune în discuție închiderea tuturor școlilor din București atâta vreme cât suntem și sperăm să rămânem departe de pragul de 6 la mie(…).
Îndemnăm întodeauna la respectarea regulilor și la vaccinare pentru a face tot posibilul pentru a nu ajunge la 6 la mie care este definit drept prag legal de la care se intră în carantină, deci și școlile se vor închide”, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică, la Antena 3.
Când încep înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022
Între timp, Ministerul Educației a publicat și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru următorul a școlar. Fiecare unitate de învățământ și inspectoratul școlar trebuie să afișeze circumscripțiile școlare, planul de școlarizare propus și numărul de clase alocate. În perioada 29 martie – 28 aprilie 2021, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali trebuie să completeze/ depună/ transmită cererile-tip de înscriere. Acestea vor putea fi transmise online sau depuse la unitatea de învățământ la care aceștia solicită înscrierea.
Prima etapă a înscrierilor:
- 10 – 11 mai 2021 – Procesarea cererilor-tip de înscriere de către Comisia națională
- 11 – 18 mai 2021 – Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți
- 20 mai 2021 – Afișarea candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.
A doua etapă a înscrierilor:
- 21 mai 2021 – Comunicarea procedurii de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;
- 24 mai – 31 mai 2021 – Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua
- 4 iunie 2021 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.