Ce se întâmplă cu salariile profesorilor care sunt nevoiți să stea acasă în această perioadă. Anunțul ministerului

de: Ștefan R. Apostol
17 03. 2020

Ministerul Educației, prin vocea ministrului Monica Anisie, încearcă să facă un pic de lumină și în ceea ce privesc salariile profesorilor care, în situația dată, sunt obligați ca, până după sărbătorile pascale, să stea acasă.

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor care sunt nevoiți să stea acasă în această perioadă

După ce Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut anunțul pe care multă lume îl aștepta, chiar în această dimineață, și anume că ”Nu se îngheață anul școlar” și că specialiștii din Minister dezbat în aceste zile strategia cea mai bună de urmat după ieșirea din epidemia de coronavirus, dar că “nu se pune problema înghețării anului școlar”, acum încearcă să facă lumină și în ceea ce privesc salariile profesorilor care, în situația dată, sunt obligați ca, până după sărbătorile pascale, să stea acasă.

Anunțul ministerului

Salariile profesorilor vor fi plătite conform legii, a anunțat Monica Anisie, într-o declarație făcută la TVR 1, adăugând că a trimis o notă inspectoratele privind modul în care vor fi salarizate cadrele didactice și personalul din învățământ în această perioadă în care școlile sunt închise și cursurile suspendate. Aceasta a transmis prin intermediul Edupedu.ro că nu este cazul unor presiuni și panică în rândul populației. Este vorba despre nota nr. 79 din 10.03.2020, prin care ministerul Educației a înștiințat Inspectoratele școlare următorul lucru:

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor care sunt nevoiți să stea acasă în această perioadă. Anunțul ministerului

”Referitor la drepturile salariale, MEC asigură întregul personal din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că nu va fi afectat de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor.”

Declarația ministrului Educației vine la o zi după decretarea stării de urgență a României de către președintele Klaus Iohannis, numind printre măsurile de prevenție și faptul că școlile vor fi închise, iar activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă. Epidemia provocată de infecțiile cu coronavirus nu pare să se liniștească prea curând,  motiv pentru care autoritățile mai multor state afectate de virus au adoptat măsuri radicale pentru a preveni mărirea numărului de oameni infectați. Pe de altă parte, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății și-au manifestat dezamăgirea legată de faptul că unele țări nu adoptă suficiente măsuri pentru combatarea Covid-19, lucru care a dus la o mai bună mobilizare ulterioară. Chiar dacă fiecare țară a implementat diverse restricții pentru a preveni infecțiile cu noul virus, de departe, cea mai populară și radicală măsură este însă închiderea instituțiilor de învățământ, în ciuda faptului că tinerii sunt mai puțin expuși la probleme de sănătate grave datorate acestui virus.