Ce se întâmplă cu pensiile speciale, de fapt. Anca Dragu a făcut anunțul momentului

de: Alexandra Chivu
08 03. 2021

823 de parlamentari primesc pensie specială, în total în valoare de 4,5 milioane de lei. Miercuri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care acestea sunt eliminate, după ce plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului a votat în 17 februarie pentru anularea lor. Astăzi, președintele Senatului, Anca Dragu, ne anunță că Secretariatul general al instituției a finalizat documentele necesare prin care modificarea legislativă se poate aplica. 1.569.514 de lei vor fi salvați în total de la bugetul de stat numai pe o lună.

Anca Dragu, anunț despre pensiile speciale. Secretariatul general al Senatului a semnat documentele

„Secretariatul General al Senatului a semnat, luni, 256 de ordine prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru foştii senatori. În total 1.569.514 lei salvaţi de la bugetul de stat numai pe o lună”, a scris Anca Dragu pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a semnat în 24 februarie un decret prin care promulgă legea care elimină statutul special al deputaților și senatorilor. Este vorba despre acea lege privind pensiile speciale. După ce Parlamentul a votat abolirea acestora, legea a ajuns pe masa șefului de stat, care a semnat-o.

Cu o zi în urmă, o asociație a foștilor parlamentari a înaintat Avocatului Poporului o petiție prin care solicită acestuia să atace lege respectivă la Curtea Constituțională a României (CCR). Renate Weber a spus că nu are de gând să facă asta și că legea va merge pe masa președintelui, lucru care s-a și întâmplat.

Parlamentarii au votat proiectul PSD, primul care a fost depus în actuala sesiune. Conform acestuia, eliminarea pensiilor se va aplica și retroactiv. Rămâne de văzut dacă legea va fi atacată la CCR în legătură cu retroactivitatea tăierii pensiilor speciale. Proiectul PSD a fost adoptat miercuri după-amiază, cu 357 de voturi ”pentru” și nicio abținere. Cei din UDMR au fost prezenți, dar nu au votat.

Cei din PNL au insistat cu apeluri la Avocatul Poporului 

„Vai de mine! Mi-au înroșit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcția asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR.

Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar așa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înțeleagă că nu am motiv de neconstituționalitate”, a spus Weber.