Ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă deciziile de recalculare. Câți bani vor primi

de: Ștefan R. Apostol
31 08. 2024

Odată cu deciziile de recalculare, multă lume este nemulțumită, astăzi fiind ultima zi când Poșta Română va duce pensionarilor aceste documente. Cu toate astea, sunt mulți cei care se întreabă și așteaptă un răspuns, referitor la ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă deciziile de recalculare, precum și câți bani vor primi. În acest sens a venit și precizarea șefului Casei Naționale de Pensii, care explică ce se întâmplă cu cei care nu au primit deciziile.

Din 12 septembrie întră pensiile recalculate

Pe 16 august a început distribuirea deciziilor de recalculare, multe dintre ele deveind subiect de discuții în spațiul public, ca urmare a unor erori de calcul ce au dus la diminuarea sumelor aferente pensiilor.

Ultima zi, așa cum anunța CNPP este de 31 august, ulterior din septembrie începând virarea noilor sume. Data de la care pensionarii vor avea banii în conturi, conform șefului CNPP, este 12 septembrie.

La acest moment cei care au deja deciziile primite prin poștă vor încasa sumele recalculate, și tot de la aceeași dată vor primii bani acasă și cei care nu au primit, încă, aceste documente.

CNPP explică ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă deciziile de recalculare

Conform normelor în vigoare, pensionarii care nu au primit prin poștă deciziile de recalculare nu vor fi afectați de ceea ce se regăsește în aceste documente.

Asta înseamnă, conform șefului CNPP, că acești români vor prim exact aceleași sume ca și în luna august, urmând ca după a doua recalculare, să primească atât deciziile, cât și sumele modificate conform deciziilor de recalculare.

O altă precizare este că acești pensionari, dacă vor constata anumite diferențe, acestea vor fi achitate odată cu virarea în conturi a sumelor în luna următoare, adică luna octombrie.

Marcel Ciolacu va aproba pragul nou de impozitare

Până acum pragul de impozitare era de 2.000 de lei, dar conform premierului, acesta va fi modificat, astfel că noul prag va fi de 3.000 de lei.

Cu alte cuvinte, cei care încasează o pensie sub acest prag, sumele nu vor fi impozitate, ci doar cele care trec de 3.000 de lei.

„Da, pentru că a fost trecut acel prag de aproximativ 800.000 de persoane. Şi am vorbit şi cu doamna ministru (al Muncii), am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor.

Nu vă ascund că mă sfătuiesc, în continuare, în acest domeniu cu doamna primar Lia Olguţa Vasilescu (fost ministru al Muncii – n.r.), fiindcă avem cu toţii de învăţat, nu le ştim pe toate.

(…) Ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creşterea nu era nu uniformă, puteai să spui că au crescut pensiile cu 300 – 400 de lei, vorbesc nominal, nu procentual, dar au fost creşteri şi mai mari. Şi atunci mi se pare corectă această abordare – creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare”, a afirmat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Rămâne de văzut când va intra în vigoare acest nou prag de 3.000 de lei, premierul sugerând că s-ar putea să intre în vigoare chiar din luna octombrie.