Ce se întâmplă cu muzeele și bibliotecile, după ultimele restricții din România

de: Ana Chivu
07 10. 2020

Ministrul Culturii vine cu precizări despre situația muzeelor și a bibliotecilor. Ce se întâmplă cu aceste instituții în contextul pandemic și în urma noilor restricții ale Guvernului?

Muzee și biblioteci în vreme de pandemie

Ministrul Culturii a venit cu precizări despre situația muzeelor și a bibliotecilor în aceste vremuri tulburi. Instituțiile rămân deschise publicului, acestea fiind printre puținele locuri care rămân totuși în picioare în contextul pandemic. Românii au primit recent vestea că totul se închide, în afară de cele menționate mai sus, dar și sălile de jocuri și cazinourile. Aceste decizii vin ca urmare a numărului mare de infectări raportate în ultima săptămână. Activitatea cinematografelor, teatrelor și a altor instituții de spectacole din București, Iași și Vâlcea a fost suspendată, a mai afirmat ministrul. De asemenea, Bogdan Gheorghiu a mai subliniat că va face demersuri către prefecți pentru ca „activitatile culturale sa fie reluate cu prioritate, deoarece reprezinta un risc scazut comparativ cu celelalte sectoare restrictionate”. În timpul acesta, prefectul Bucureștiului a anunțat în cursul zilei de marți că începând de miercuri teatrele, cinematografele și sălile de spectacol urmează să fie închise.

„Imi doresc ca numarul imbolnavirilor sa scada cat de curand posibil, pentru a redeschide teatrele, salile de spectacole si cinematografele. Avand in vedere ca toti cei care lucreaza in acest domeniu s-au conformat cu strictete tuturor recomandarilor de distantare fizica si de protectie sanitara, nu ne-am fi dorit astfel de masuri”
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Măsuri pentru vizitatorii galeriilor de artă și biblioteci

  • să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectatul pe bază de alcool pus la dispoziție
  • să utilizeze covoarele cu dezinfectant pentru încălțăminte aflate la intrarea în
  • să se supună verificarii temperaturii

Muzeele și bibliotecile rămân deschise publicului 

Săli de păcănele DA, dar teatre NU

”Sălile de jocuri de noroc NU se vor închide în această perioadă. Toate măsurile vor intra în vigoare de miercuri și vor dura cel puțin 7 zile”, a anunțat marți seară Comitetul pentru Situații de Urgență din București. ”Am ajuns la performanţa de a putea avea venituri proprii, în primul semestru, în valoare de 25% din total cheltuieli din buget”, spunea directorul general Ion Caramitru pentru Adevărul, în toamna anului trecut, înainte de pandemie.

Teatrul Național București își poate asigura un sfert din buget din încasări, în timpul acesta păcănelele asigură 45.000 de locuri de muncă și aduc 2 milioane de euro pe zi la bugetul de stat. Contribuția sălilor de jocuri în contextul crizei sanitare.