Ce se întâmplă cu mierea produsă în România. Vești proaste pentru românii care o consumă
După un an foarte greu pentru apicultorii români care au avut o producție redusă la mai bine de jumătate, ei riscă de data aceasta să rămână și fără ajutorul acordat de la stat.
Ce se întâmplă cu mierea produsă în România
De altfel, numărul apicultorilor din România s-a înjumătățit în ultimii cinci ani, afacerea devenind nerentabilă, având în vedete că prețurile de vânzare a mierii românești este cel mai scăzut din Europa.
Astfel, în piețele din Oradea, mierea se vinde la prețuri de 25 de lei, în cazul mierii de rapiță, și până la 40 de lei pentru mierea de salcâm. De precizat este că în țările din Europa, prețurile ajung la 20-25 de euro pentru un borcan de miere. Mierea din România ajunge în proporție de 60% în afara țării, atât în Europa, cât și în China, cu cel mai mic preț pe piața europeană.
Iar după o vreme capricioasă care a dus la reducerea cantității de miere obținută, apicultorii riscă să rămână și fără ajutorul din partea statului. Dacă anul trecut au primit câte 25 de lei pentru fiecare stup, în acest an este posibil ca banii de la bugetul de stat să nu mai ajungă la apicultori. Astfel că cantitatea redusă de miere polifloră și de salcâm sau tei va duce inevitabil la majorarea prețurilor, care deja au și crescut la export cu 6 lei pe kilogram.
Producția de miere, compromisă și anul acesta
De altfel, apicultorii români au spus că de ceva vreme încoace nu sunt ajutați de statul român, chiar dacă există programe naționale, ele sunt imposibil de accesat.
După ce anul trecut a fost unul compromis pentru producția de miere, și anul acesta se anunță a fi la fel de prost. Cel mai dificil de găsit va fi mierea de rapiță și de salcâm, acolo unde producția a fost compromisă în proporție de 70%.
Atunci când rapița a fost înflorită, temperaturile au fost extrem de scăzute, iar când a fost vremea polenizării florilor de tei, a plouat mult. În ce privește salcâmul, se vorbește despre o producție de numai 30%, iar asta din cauza înghețului.
De menționat este că pe lângă vremea capricioasă, un alt pericol pentru albine sunt substanțele chimice care sunt aplicate pe semințele cerealelor sau pe pomii fructiferi. Astfel, ca să le salveze, apicultorii trebuie să se mute periodic cu stupii.
De altfel, un apicultor din județul Bihor a ajuns cu cei 150 de stupi chiar la frontiera cu Ungaria, de unde albinele zboară spre culturile din țara vecină ca să polenizeze culturile netratate chimic.