Ce se întâmplă cu medicii și asistentele care nu s-au vaccinat anti-covid-19. Decizia e oficială

Ce se întâmplă cu medicii și asistentele care nu s-au vaccinat anti-covid-19. Decizia e oficială
INSP a anunțat noile reglementări metodologice

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță noi reglementări cu privire la medicii și asistentele care nu au primit dozele de vaccin. Noile reglementări actualizează metodologia deja existentă, acestea fiind aprobate începând cu data de 23 august, anul curent.

Medicii și asistentele vor fi testate la locul de muncă, anunță INSP

Printr-o informare internă, trimisă către toate unitățile spitalicești din România, Institutul Național de Sănătate Publică anunță modificare metodologiei în ceea ce privesc angajații medici și asistente din sistem, nevaccinați. Conform INSP, toți medicii care nu au primit nicio doză de vaccin anticovid, în funcție de locul de desfășurare a activității, vor fi testați pentru covid.

Același lucru, anunță INSP, este valabil și pentru toții angajații din sistem ca și asistenți sau asistente care nu s-au vaccinat. Toți vor fi testați la locul de muncă pentru posibile infecții covid. Testările se vor face bazându-se pe anumite condiții clare, după cum urmează:

  • dacă  rata de infectare din ultimele 14 zile,  depășește 1,5 la mia de locuitori,
  • dacă medicii și asistentele au de-a face cu pacienți confirmați cu varianta Delta, testările se vor face indiferent de rata de incidență.

Testele vor fi plătite de cei testați

Niciunul din medicii nevaccinați, și nici asistenții și asistentele în aceeași situație, nu au comentat noua reglementare anunțată de INSP. Singurul inconvenient în toată această situație este plata testelor.

Conform INSP testele ar trebui plătite de cei ce vor fi testați, lucru care a nemulțumit personalul medical și cel de asistente din spitalele din țară. Conform unui raport, sunt aproximativ 80% persoane vaccinate în sistemul medical românesc. Cu toate astea, cei rămași nevaccinați nu sunt de acord să plătească pentru teste. Valeriu Gheorghiță a făcut câteva precizări pe această temă:

„Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are.

Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru moment nu s-a luat nicio decizie cu privire la subvenția sau gratuitatea totală pentru cei din sistemul de sănătate nevaccinați. Rămâne ca în următoarele zile, cei în drept să ia o decizie și ulterior să fie comunicată celor vizați de aceste noi reglementări INSP.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI