Ce se întâmplă cu femeile care beau sucuri fără zahăr. Specialiștii au ajuns la o concluzie șocantă

de: Anca Lupescu
02 11. 2021

Termenul fără zahăr din băuturile dietetice poate fi o promisiune falsă pentru cei care nu vor să se îngrașe. Într-adevăr, oferă aroma și gustul unei experiențe acidulate și dulci, fără calorii. Cu toate acestea, noi cercetări arată că aceste sucuri pot îngrășa.

Îngrașă sucurile dietetice?

Un studiu publicat recent în JAMA Network Open se adaugă la dovezile că băuturile făcute cu îndulcitori pot stimula apetitul, cel puțin la unii oameni, iar studiul oferă câteva indicii cu privire la motiv.

„Am descoperit că femeile și persoanele cu obezitate au avut o activitate mai mare de recompensă a creierului după ce au consumat îndulcitor artificial”, spune autorul studiului, Katie Page, un medic specializat în obezitate la Universitatea din California de Sud.

Ambele grupuri au avut, de asemenea, o reducere a hormonului care inhibă apetitul și au mâncat mai multe alimente după ce au consumat băuturi cu sucraloză, în comparație cu apetitul după băuturile obișnuite îndulcite cu zahăr.

În schimb, studiul a constatat că bărbații și persoanele cu greutate sănătoasă nu au avut o creștere a activității de recompensă a creierului sau a răspunsului la foame, sugerând că nu sunt afectați în același mod.

„Cred că ceea ce a fost cel mai surprinzător a fost impactul greutății corporale și al sexului biologic”, spune Page. „Au fost factori foarte importanți în modul în care creierul a răspuns la îndulcitorul artificial”.

Studiul notează că majoritatea cercetărilor anterioare s-au concentrat pe bărbați și pe oameni cu greutate normală. Dar această descoperire sugerează că băuturile dietetice îndulcite cu sucraloză ar putea fi dăunătoare pentru persoanele care ar putea beneficia cel mai mult de o strategie eficientă de dietă.

„Tocmai persoanele cu obezitate suferă în mod disproporționat de o dorință puternică de a consuma alimente bogate în calorii”, spune Laura Schmidt, profesor de politici de sănătate la Universitatea din California, San Francisco.

Ce spun cercetătorii despre îndulcitori

Page și echipa ei au măsurat răspunsul la sucurile dietetice în trei moduri. Ei au folosit imagini RMN funcționale ale creierului celor 74 de participanți la studiu pentru a documenta activarea unor părți ale creierului legate de apetit și pofte, scrie npr.org.

Ei au folosit probe de sânge pentru a măsura glicemia și hormonii metabolici care pot provoca foamea. Și au urmărit, de asemenea, cât de mult au mâncat participanții la o masă tip bufet care era deschisă la sfârșitul fiecărei sesiuni de studiu.

Unele studii au arătat beneficii, dar cercetările pe termen lung au descoperit că consumul de sucuri dietetice cu sucraloză este legat de creșterea în greutate.

Îndulcitorii artificiali ar putea antrena creierul persoanelor cu obezitate să poată dori alimente bogate în calorii”.

Există cercetări în curs de desfășurare asupra modalităților complexe în care îndulcitorii artificiali pot influența metabolismul și greutatea, spune Susan Swithers, om de știință comportamental de la Universitatea Purdue.

„Aceste rezultate sunt în concordanță cu modelele pe care le-am văzut de fapt în laboratorul meu în studiile pe animale.

O ipoteză este că nu îndulcitorul artificial în sine are un efect direct asupra organismului. Ideea este că îndulcitorii artificiali pot deruta organismul, păcălindu-l să creadă că urmează zahărul”, spune Swithers.