Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică în noiembrie și decembrie. Toți românii trebuie să fie atenți la acest detaliu

Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică în noiembrie și decembrie. Toți românii trebuie să fie atenți la acest detaliu
ANRE avertizează consumatorii privind facturile la energie electrică

Prețurile reglementate la energie electrică au fost considerate de Uniunea Europeană (UE) un obstacol în calea perfecțiunii ca entitate socială, politică și economică. În schimb, prețul „de piață” este cel care ar trebui să dicteze funcționarea sistemului. Dar, mai ales pentru țările din Est, prețul pieței înseamnă de fapt doar facturi mai mari. Facturi care trebuie plătite din salarii mult mai mici decât cele din Vest. Actuala criză are efecte devastatoare, cel puțin în România acestor zile, iar autoritățile spun că nu ar trebui să ne alarmăm. Guvernul Cîțu aproba o Ordonanță de Urgență care compensa valoarea facturilor la energie electrică și gaze, dar, conform analiștilor, nu este suficient.

România suferă în criza energetică europeană

În urmă cu câțiva ani, cu ocazia anunțării procedurilor de încălcare a dreptului comunitar împotriva României, din cauza încetinirii eliminării prețurilor reglementate la energie electrică Comisia Europeană (CE) a declarat că „stabilirea prețurilor pentru consumatorii finali prin intervenția statului ridică obstacole pentru noii intrați pe piață și, prin urmare, privește consumatorii și companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piață. ”.

În tot aces timp România a reușit să importe constant energie electrică în ultimul an și jumătate. Asta pentru că nu a investit aproape nimic de cel puțin 20 de ani. Acum criza energetică a cuprins întreaga Europă, iar România nu face excepție, din păcate. Noile prețuri la gaze și energie electrică au ajuns la valori foarte mari, impunându-se clar intervenția guvernanților, ceea ce au și făcut, dar insuficient. Noua ordonanță de a compensa facturile românilor nu acoperă prețurile mari, iar proiectul PSD de plafonare are nevoie de aprobare, aprobare care nu a venit încă.

ANRE avertizează consumatorii privind facturile la energie electrică

Într-un moment în care prețurile la energie electrică au explodat, în unele cazuri de 50 sau chiar 100%, ANRE încearcă să ajute consumatorii, avertizându-i să fie atenți la ce notificări vor primi de la furnizori odată cu facturile la energie electrică pentru lunile noiembrie și decembrie.

„Românii care încă nu au trecut în piața concurențială trebuie să fie foarte atenți la ofertele furnizorilor privind prețul aplicat în primul semestru din 2022, notificări care vin odată cu facturile din noiembrie și decembrie. Sperăm că este o situație temporară. Aceste măsuri care se iau prin această ordonanță 118 și prin legea de aprobare a Ordonanței 118 sunt măsuri pe termen scurt să ajutăm pe acei consumatori care sunt cei mai expuși la acest val de creștere a prețurilor.

Salut și faptul prin această lege de aprobare, prin Senat, s-au găsit soluții inclusiv pentru IMM-uri sau anumite companii, nu doar pentru casnici, dar trebuie să ne concentrăm pe măsuri care rezolvă această problemă acută de energie pe termen mediu. Dacă nu găsim aceste soluții, (există, n.r.) riscul ca acest val de prețuri mari pe piețele de energie și gaze naturale să persiste”. , a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI