Ce se întâmplă cu drepturile persoanelor cu dizabilități, de fapt. Nicolae Ciucă oferă lămuriri
Pe 3 decembrie, la nivel mondial, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități. România a punctat acest moment printr-un eveniment la care au participat oficialități ale guvernului, inclusiv premierul Nicolae Ciucă, alături de Vasile Dîncu, Ministrul Apărării și Ministrul Sportului, campionul paralimpic la ciclism Eduard Novak.
Premierul Nicolae Ciucă face promisiuni pentru persoanele cu dizabilități
La finalul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Dîncu și Novak au participat la evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. În cadrul acestui eveniment premierul a vorbit despre noul proiectul de lege privind măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități care va fi aprobat de Guvern în această săptămână.
În alocuțiunea de vineri, Nicolae Ciucă a vorbit de viitoarele drepturi ale acestei clase sociale, de multe ori marginalizate, vorbind pe larg despre proiectul de lege privind unele măsuri de protecție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale.
Oficialul a dat garanții că proiectul va fi aprobat în ședința de Guvern de săptămâna aceasta. Nicolae Ciucă a mai subliniat că începând cu acest an persoanele cu dizabilități vor beneficia de un mecanism decizional articulat.
Premierul, alături de Ministrul Apărării Vasile Dîncu și Eduard Novak, Ministrul Sportului, au participat la eveimentul „Învingător pe frontul de acasă”, dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, desfășurat la Complexul Sportiv Steaua.
„ Știu că mai avem încă mult de lucru pentru ca adulții și copiii cu dizabilități să poată beneficia cu adevărat de incluziune în toate mediile de viață, dar vă asigur de toată deschiderea și sprijinul meu pentru a face lucrurile să se miște și în acest domeniu”, a declarat Nicolae Ciucă.
„Persoanele cu dizabilități nu vor mai avea drepturile anulate sau îngrădite”
Proiectul care va trece prin votul executivului în acest început de săptămână aduce mai multe modificări la actuala legislație în ceea ce privește această categorie socială. Încă de la aderarea României la spațiul european, oficialii UE au cerut autorităților mai multe reforme sociale și proiecte clare de incluziune a persoanelor cu dizabilități în societatea românească.
„România, iată, face pasul spre cea mai importantă reformă legislativă în domeniul dizabilității. Persoanele cu dizabilități nu vor mai avea drepturile anulate sau îngrădite, prin modificările Codului Civil pe care le vom aproba în curând în Guvern.
Persoanele cu dizabilități intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească, să-și exprime voința și preferințele, cu sprijinul necesar. De asemenea, o serie întreagă de servicii integrate în comunitate, atât de necesare pentru copiii și adulții cu dizabilități, au fost prevăzute și vor fi înființate prin PNRR.”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.